Grad ignoriše šampione 1

Usled činjenice da gradska uprava odbija da finansijski podrži HoReCa asocijaciju Kragujevac, sve je izglednije da to trofejno kulinarsko udruženje više neće nastupati na međunarodnim kulinarskim takmičenjima.

 

Grad, prenose lokalni mediji, nije zainteresovan ni za razvojne projekte koje nudi ta asocijacija.

Portal Ritam grada navodi da su kulinari asocijacije u minule dve godine Kragujevcu doneli brojne i prestižne nagrade. Na svetskom takmičenju u grilovanju u Rumuniji, postali su svetski šampion u kategoriji jelo od mlevenog mesa. U konkurenciji preko 500 takmičara, osvojili su zlatnu medalju i titulu šampiona, i još devet srebrnih i 11 bronzanih medalja. Osvojena su i četiri srebra i jedna bronza na takmičenju u Alanji, Turska, Grand Prix pehar, dve zlatne, devet srebrnih, šest bronzanih medalja i isto toliko počasnih odličja, kao i odlikovanje Švedske asocijacije kuvara na svetskom takmičenju u Moldaviji. Uprkos 70 osvojenih medalja, odlikovanja, plaketa i diploma – podrška Grada je izostala.

– U Skupštini grada nam je rečeno da ove godine neće biti novca za bilo kakva udruženja i njihove programe. Iako smo sklopili saradnju sa preko 50 asocijacija širom sveta, od Južne Koreje do Brazila i predstavljamo Kragujevac u najboljem mogućem svetlu, očigledno da neko neće da investira u razvoj ovog sektora koji je okosnica turističke ponude skoro svake države u svetu. kaže predsednik HoReCa Kragujevac Vujadin Vujadinović. Dodaje da su predlagali otvaranje prve kancelarije Diplomatske asocijacije u Kragujevcu, koja je htela da u centru Šumadije sprovede projekat „Soulful road“, gastronomski put i gastro vodič kroz Šumadiju, kao i otvaranje kancelarije za razvoj gastronomije i turizma.

– Možemo da organizujemo internacionalno takmičenje kulinara u Kragujevcu, na kojem bi učestvovalo više od 300 takmičara iz čitavog sveta. Međutim, svi naši dopisi i inicijative, nakon „obijanja pragova“ po Skupštini grada, ostali su u nečijoj fioci, tvrdi Vujadinović.

 

Ne prolazi ni očigledna zarada

„Kinesko udruženje kuvara sa milionskim članstvom kontaktiralo nas je pre mesec dana, sa zahtevom da im dostavimo predlog jednogodišnjeg školovanja i stručnog usavršavanja kineskih kulinara u Kragujevcu. Zamislite prihod koji bi Kragujevac ostvario od realizovanja ovakvog projekta. Ni ovaj projekat nije naišao na razumevanje nadležnih“, ističe Vujadinović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari