Jedan od najboljih primera energije iz otpada u Evropi je regija Lahti, severno od Helsinkija. Lahti je pionir u Evropi u inovacijama zasnovanim na praksi zaštite životne sredine. Centar regije je grad Lahti u kojem živi polovina od 200.000 stanovnika u regiji. Koncept iskorišćavanja izvora energije na obnovljiv način koji je obvde primenjen služi kao primer brojnim evropskim regijama.

 Energiju dobijenu iz otpada u Naučnom i biznis parku Lahti (Lahti SBP) stanovništvo regije koristi kao struju i toplotnu energiju za grejanje domova. Ovaj park je jedan od najvažnijih generatora finskog razvoja čistih tehnologija (klintek), prvi je centar takve vrste u severnoj Evropi i jedan od najznačajnijih u svetu.

– Kao koordinatori Finskog klintek klastera (FCC) zaduženi smo za razvoj i internacionalizaciju finskih klintek kompanija. Mi razvijamo Lahti region u svetski centar za zaštitu životne sredine. Pod našom nadležnošću deluje i Lahti klintek park koji je najznačajniji centar za ispitivanje životne sredine, edukaciju i biznis u Finskoj, a u njemu se trenutno nalazi oko 50 kompanija i organizacija – kaže Esa Ekholm, poslovni direktor naučnog i biznis parka u kompaniji Klintek Lahti.

Jedno od najvećih “čuda” ovakvog koncepta je dolina otpada u Lahti klintek parku. Tu se prikuplja, selektira, tretira i prodaje otpad. Radi se o konceptu po kojem se svaki otpad može iskoristiti kao gorivo, bilo direktno bilo kao sredstvo da se dobije energent. U ovom parku se prikuplja i po najvišim standardima skladišti smeće da bi se iz njega dobijeni metan iskoristio kao energent. Park je u vlasništvu opštinskog vodovoda i preduzeća za odvoženje otpada.

– Početkom 1990-ih reciklirali smo 10 odsto otpada, a sada 90 odsto. Glavna ideja je da se u Lahtiju prikupljaju i odvajaju različite vrste otpada, a da se odatle distribuiraju raznim korisnicima. U Lahti SBP se odvajaju i klasifikuju različite vrste otpada u 20 različitih frakcija – od hrane, preko plastike, betona metala i stakla, do drveta i biomase. Posebno se odvaja baštenski otpad od komada stolarije koji imaju veštačkih komponenti, najčešće boju. U Finskoj se ne reciklira plastika, nego se koristi kao energent. Izračunali smo da je tako jeftinije i korisnije. Gasna polja u kojima se akumulira metan dobijen iz otpada se grade sve više. Većina gasa koji se proizvede na taj način distribuira se lokalnoj pivari, a kompanija koristi oko 20 odsto tog energenta za sopstvene potrebe. Ovde se na taj način proizvede 1.800 kubnih metara gasa na sat – kaže Ekholm.

U blizini je smeštena i kompanija Lahti enerhija, koja po po istom konceptu proizvodi toplotnu i električnu energiju za stanovništvo i privredu.

– Gasna toplana na energiju iz otpada izgrađena je u aprilu ove godine, a njena vrednost je oko 160 miliona evra. Termoelektrana-toplana je vlasništvu klastera 12 opština, od kojih je Lahti najveća, i u njoj živi više od 50 odsto stanovnika. Energija iz optada koja se tu dobije koristi se za grejanje stanova u tih 12 opština i proizvodnju struje. Preko 90 odsto kuća u regiji je povezano na taj sistem. Nova termoelektrana-toplana proizvodi 50 megavata električne i 90 megavata toplotne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari