Grad Niš najavio brže izdavanje građevinskih dozvola i kazne za neažurne 1Foto: V. Torović

Grad Niš već četiri meseca intenzivno radi na ubrzanju procedura izdavanja lokacijskih, građevinskih i upotrebnih dozvola i počeće da podnosi prekršajne prijave protiv svih preduzeća koja kasne sa davanjem uslova za izgradnju objekata, najavio je danas gradski većnik Nenad Stanković.

„Imaoci javnih ovlašćenja imaju obavezu da u roku od 15 dana dostavljaju uslove za izgradnju. Odlučili smo da onima koji kasne podnosimo prijave, a propisane kazne su od milion do milion i po dinara“, naglasio je Stanković na konferenciji za medije u Gradskoj kući.

Prema njegovim rečima, potrebno je ubrzanje pregleda podataka u Službi za katastar nepokretnosti i vodovodu i zato je dogovoreno da se vreme pregleda ograniči i da se prati, kako bi sve vrste dozvola bile izdate u zakonskom roku.

Stanković je najavio formiranje posebne službe u saradnji sa glavnim gradskim arhitetkom koja će pratiti sve zastoje u izdavanju lokacijskih, građevinskih i upotrebnih dozvola.

„Poslednjih nekoliko meseci imali smo zastoj u izdavanju informacija o lokaciji. Bilo je dosta zahteva koji su čekali na odgovor i njihov broj uspeli smo da smanjimo sa 250 na 50. Boljom organizacijom smanjićemo vreme izdavanja informacije o lokaciji na tri do pet dana“, kazao je Stanković.

On je izjavio da Grad Niš priprema za usvajanje odluku koja će omogućiti ozakonjenje stambenih zgrada koje su investitori izgradili sa odstupanjem od izdate građevinske dozvole.

„Imamo nekoliko slučajeva gde kompletne zgrade nisu useljene i ljudi su podstanari, a platili su stanove. Donećemo odluku kojom ćemo taj problem rešiti kako građane ne bi „ostavili na cedilu“, da ne bi bili prevareni“, istakao je Stanković.

Tom gradskom odlukom, dodao je Stanković, biće rešen problem započetih, a nezavršenih nadogradnji zbog kojih stanari poslednjih spratova u stambenim zgradama imaju veliki problem sa vlagom i prokišnjavanjem.

Prema podacima Uprave za građevinarstvo, u Nišu je prošle godine izdato 450 građevinskih dozvola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari