Grad Niš poklanja zemljište za akva-park? 1

Grad Niš planira da firmi „Aquaterra Solutions“ iz Beograda, koja je registrovana pre samo četiri meseca, sa osnivačkim kapitalom od 62.999 dinara, i na „sumnjivoj“ adresi, pokloni gradsko zemljište na lokaciji „Lozni kalem“ od 5,5 hektara vredno 200 miliona dinara, te poveri izgradnju Akva-parka vrednu devet miliona evra, upozorio je Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS).

Predstavnici grada Niša takve tvrdnje negiraju, navodeći između ostalog da će se tek po završetku javnog poziva, koji će biti raspisan „za nekoliko meseci“, znati da li će zemljište biti ustupljeno bez naknade i ko će biti investitor.

Do zaključenja ovog izdanja, odbornici Skupštine grada još nisu raspravljali o elaboratu o opravdanosti „otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini ispod tržišne cene na lokaciji Lozni kalem“, koji je bio na dnevnom redu. Ovakvi parametri su inače prepisani iz pisma o namerama koje je firma „Aquaterra Solutions“ iz Beograda, koja je zainteresovana za gradnju akva-parka, uputila gradu Nišu početkom ove godine. Ime beogradske firme identično je imenu firme iz Crne Gore koja je u Budvi izgradila akva- park, a njen jedini osnivač i jedini član Skupštine, Safet Hajdarpašić, je, prema dostupnim podacima, u Upravnom odboru istoimene crnogorske firme.

U UPSS-u pitaju da li će Hajdarpašić, kao jedini vlasnik istoimene firme u Beogradu, koja nema svojih para, posao u Nišu uraditi sam ili će ga, kako su kazali, „ustupiti nekom drugom uz dobru proviziju“. Istoimena budvanska firma, „Aquaterra Solutions“, je, podsećaju, tursko-crnogorska firma sa ruskim kapitalom, a akva-park u Budvi gradile su ruske firme.

Ovo udruženje ocenjuje i da je neshvatljivo da bilo ko poklanja zemljište za izgradnju visokoprofitabilnog akva-parka. Grad Budva je, recimo, crnogorskoj firmi „Aquaterra“ zemljište dala u zakup i po tom osnovu godišnje inkasirala 240.000 evra. Niš će na ime svog zemljišta od novog vlasnika dobiti samo porez u iznosu od 28.300 evra, što je razlika od 210.000 evra godišnje. U Srbiji „nijedna lokalna samouprava nije poklanjala zemljište za izgradnju akva-parka“, već se trudila da po tom osnovu zaradi. Zemljište u Subotici je, recimo, za istu namenu, prodato za po 34 evra po kvadratnom metru.

– Zemljište nije poklonjeno, posao nije namešten, a beogradska firma nije sumnjiva. U elaboratu su navedeni minimalni uslovi za svakog investitora, ispod kojih se ne može ići. Ti uslovi se poklapaju sa onima koje je ponudila „Aquaterra“ jer je ona bila jedini zainteresovani investitor, sa konkretnom ponudom, te su to jedini parametri kojima raspolažemo. Ukoliko se na javni poziv bude javio samo taj investitor, akva-park će, dakle, biti izgrađen pod takvim uslovima. Ali, ukoliko se javi više ponuđača, posao će dobiti onaj ko ponudi najbolje uslove, među kojima može biti i ponuda da se zemljište plati, ili investicija bude veća, ili zaposli više ljudi – kaže Milan Ranđelović, načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj grada Niša, dodajući da se javni poziv raspisuje tek kada Skupština grada usvoji elaborat, a Vlada Srbije nakon toga da saglasnost na njega.

– U elaboratu je navedeno da se zemljište može dati i bez naknade zato što hoćemo da pokrenemo ovu investiciju. O izgradnji akva-parka se priča jako dugo, bilo je i pokušaja da njegova gradnja počne, a nije se ništa dogodilo. Niška Banja, koja je u blizini „Loznog kalema“, nezadovoljna je zbog toga, pošto bi akva-park za nju bio posebno značajan. Pri tom, očekujemo da na javni poziv odgovore i drugi investitori i ponude još bolje uslove. Upravo zato i nismo ni išli na direktnu pogodbu sa „Aquaterrom“, koja je izrazila nameru da bude investitor, već smo raspisali poziv dostupan svim zainteresovanim kompanijama – kaže Ranđelović. 

Ko u stvari hoće da gradi Akva-park?

Ranđelović kaže za naš list da je „Aquaterra“ iz Beograda ista firma kao „Aquaterra“ iz Budve. Crnogorska firma je, naime, registrovala svoju firmu u Srbiji, pošto domaće zakonodavstvo „ne dopušta stranim firmama da učestvuju u javnim pozivima, tenderima, investicijama, poslovima dok to ne učine“.

U UPSS-u tvrde da te dve firme nemaju iste vlasnike, jer je jedini vlasnik beogradske firme Hajdarpašić, dok su vlasnici istoimene crnogorske firme, prema crnogorskom privrednom registru – „Advent East Estates“ S.R.O. (50 odsto), „Aquaterra Solutions“ iz Budve (25 odsto) i „Trakom Foundation“ (25 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari