Grad Niš rebalansom opredelio novac za isplatu četvrtine zaostalih plata radnicima propalih firmi 1Gradska kuća: Foto Grad Niš

Grad Niš je rebalansom budžeta opredelio 530 miliona dinara za isplatu četvrtine od ukupnog iznosa koji će na ime zaostalih plata biti isplaćen radnicima društvenih firmi u stečaju ili u kojima je stečaj završen.

Veće grada Niša usvojilo je danas odluku o rebalansu  i predlog Programa pružanja finansijske podrške radnicima preduzeća u društvenoj i državnoj svojini.

Zamenica načelnika gradske uprave Danijela Spasojević je kazala da je novac obezbeđen najvećim delom smanjenjem opredeljenih sredstava za Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj.

„Građevinska sezona je pri kraju i preneće se aktivnosti za 2025, tako su sredstva prebačena na poziciju Uprave za društvene delatnosti koja je zadužena za usvajanja Programa pružanja finansijske podrške radnicima preduzeća koja su u stečaju ili je stečaj završen“, izjavila je.

Prema njenim rečima, nakon rebalansa budžet grada na rashodovnoj strani iznosi 18,9 milijardi i manji je za 17,6 miliona od prvobitno prlaniranog.

Kako je navela, osim sporta za koji se opredeljuju još 42 miliona dinara, postoji smanjenje na svim pozicijama na rashodovnoj strani.

„Smanjenja su na zahtev direktnih i indirektnih korisnika jer su sagledali potrebe do kraja godine i odredili da na određenim kontima realizaciju prenesu za 2025.“, objasnila je.

Ona je dodala da rebalans budžeta i Program za pružanje finansijske pomoći radnicima moraju da dobiju i „zeleno svetlo“ odbornika Skupštine grada da bi bili punovažni.

Gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović saopštio je prošle nedelje da će zaostale plate radnicima propalih niških društvenih firmi biti isplaćene u četiri jednake godišnje rate.

Objasnio je da će prva rata biti isplaćena tokom novembra, sledeća u prvoj polovini naredne godine, a po jedna rata 2026. i 2027. godine.

Pavlović je istakao da će oko 6.000 građana Niša dobiti iz budžeta grada ukupno 2,1 milijardu dinara.

Kazao je da je reč o velikom iznosu koji grad nije u mogućnosti da odjednom isplati već u četiri godišnje rate, „prenosom sredstava sa pozicija u budžetu koje ostanu neutrošena tokom godine“.

On je kazao da će radnicima biti isplaćeni iznosi plata koje se nalaze izvršnim sudskim presudama i iznosi koji su ušli u stečajnu masu prilikom pokretanja stečajnog postupka.

Pavlović je rekao da u Nišu postoji 57 firmi koje nisu isplatile sve zarade zaposlenima.

Radnici Mašinske, Elektronske industrije i drugih propalih društvenih firmi već 14 godina okupljaju se svakog petka ispred Gradske kuće i traže isplatu zaostalih plata.

Pojedini od njih potražuju i više od 100 plata, ali su nakon najave da će dobiti novac iz gradskog budžeta podeljenog mišljenja da li treba da prihvate ponudu grada ili ne.

Jedan broj radnika istakao je na poslednjem protestu da neće prihvatiti isplatu jer ne podrazumeva i isplatu kamata i sudskih troškova, već samo zarada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari