Građani Beočina upozoravaju na štetnost cementare, Lafarge demantuje

Ostavite komentar


  1. Problem sa ovakvim zagađenjima ne može da se reši u Srbiji jer država ne želi da se bakće sa time. Bahati trovači okoline su zaštićeni od ozbiljnih ispitivanja a kamoli od krivičnih gonjenja. Vlastodršci će pre žrtvovati građane nego pritisnuti bogatog gazdu (pogotovu stranca). Pored toga građani sluđeni ružičastim informerima nemaju (i ne žele da imaju) pravi uvid u stanje u kome se nalazi čitava država (pogotovu u cementari koja za naše uslove daje super plate). I tu se nastavlja vrzino kolo, ono malo građana koji imaju snage i hrabrosti sa se pobune bivaju napadnuti od vlastodržaca (npr. slučaj uzbunjivača iz Krušika koji umesto da bude zaštićen biva uhapšen) a od sugrađana ne dobijaju podršku zbog ličnog straha pojedinaca ili neke (opet straha, od gubitka) sitne lične koristi.

  2. E, ako je tako, a verujem da jeste, onda ste nesposobni i vi pomalo. Lafarge je u SLO, u Trbovlju izgubio parnice na svim poljima od lokalne nevladine organizacije. U prevodu, hipici srusili multunacionalku. Pratili su jih godinama, nadzirali vazduh, svakodnevno merili. Snimali spaljivanja, merili izduve itd itd. Ni francuska ambasada ni miljijoni EU nisu mogli vise da pomognu Lafargu. IZguglajte malo, lik iz Trbovlja, koji je vodio tu akciju protiv Lafarga, je dobio alter Nobelovu nagradu za ekologiju.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.