Građani nisu dužni da plaćaju plate vašim aktivistima: Za Kragujevac - Znamo se o subvencijama gradskim preduzećima 1Foto: Za Kragujevac - Znamo se

 

Program raspoređivanja subvencija iz gradskog budžeta Javnim komunalnim preduzećima i privrednim društvima za 2024. godinu više nego jasno pokazuje da gradska vlast, SNS-SPS- 300 Kragujevčana, nema nameru da stane u ludilu zvanom trošenje para građana na plate i privilegije svojih članova, smatraju iz opozcione odborničke liste Za Kragujevac – Znamo se.

– Bahato i bezobrazno, jer kako drugačije nazvati činjenicu da u godini kada su komunalne usluge poskupele dva puta a od toga poslednje septembarsko 40 posto za iznošenje smeća i održavanje grobalja, 27 posto usluge parking servisa, JKP „Šumadija” dobije subvencije u iznosu od 32 miliona., navode oni u svom obraćanju javnosti i medjima.

Po njihovim rečima, i pored toga što Kragujevčani plaćaju najskuplju vodu, upitnog kvaliteta i što su već izvršena ogromna finansijska davanja, i ovog puta JKP „Vodovod” nije zaobiđen pa je „počasćen” sa 52 miliona dinara.

Pored ova dva komunalna preduzeća čija je delatnost poznata građanima, o Javnom preduzeću Putevi i JKP „Niskogradnja”, koji dobijaju subvencije blizu 27 miliona, osim direktora i nekolicine koalicionih partnera i partijskih poslušnika koji primaju platu, gotovo da niko ne bi mogao da posvedoči gde se nalaze sedišta a kamoli da navedu njihovu delatnost, podsećaju iz ZKZS.

– Za Javno Stambeno preduzeće, koje faktički i nema delatnost koja je javna, bave se iskljucivo naplatom računa u korist drugog lica, namenjeno je 75 miliona dinara. Zbog čega su ona potrebna Kragujevčanima? Sredstva u iznosu od 100 miliona mogu mnogo bolje da se iskoriste, pa stoga predlažemo da se ovim subjektima ukinu subvencije i odmah započne sa stečajem ili likvidacijom, navode iz Za Kragujevac – Znamo se.

Šumadija sajam sa subvencijom od 59 miliona, po njima, još jednom potvrđuje činjenicu da gradska vlast u suštini i ne zna mesto i ulogu sajmišta u razvoju privrede grada, da zna ne bi organizovala vašarske manifestacije koje priliče varošicama a ne urbanom gradu.

– Stoga je neophodno prekinuti sa stalnim subvencijama pa ako ne može bez istih, Šumadija sajam u ovakvom obliku nema svrhu postojanja, smatraju oni.

Takođe, po mišljenju ZKZS „jedna izmišljotina”, koja isključivo služi za „informisanje stranačke kamarile na vlasti” RTK Kragujevac, subvencionisana je sa neverovatnih 65 miliona dinara.

– I pored toga što ne posluje u skladu sa važećim zakonskim propisima i što se većina Kragujevčana informiše preko lokalnih portala i društvenih mreža, gradska vlast dovodi svoje sugrađane u situaciju da plaćaju dve pretplate, jednu preko budžeta za RTK, drugu RTS-u. Vreme je da se to društvo jednostavno likvidira, (pre)poručuju iz Za Kragujevac- Znamo se.

U svom saopštenju oni navode da je SDP „Radnički” najveći korisnik subvencija sa 281 miliona dinara.

– Međutim i pored ogromnih subvencija, koncept „i babe i žabe”, svi na jednom mestu, 3 u 1, 4 u 1, 5 u 1, koje je „patentirao” SNS, bukvalno preti da Kragujevac ostavi bez sportskih objekata. Svedoci smo da su otvoreni i zatvoren bazen, hale i tereni u lošem stanju i mahom bez održavanja a da novac od subvencija neće ići na investiciono održavanje. O gradnji novih da i ne govorimo. Sa druge strane sportski rezultati naspram uloženog novca su upitni, klubovi stagniraju, pojedini su pred gašenjem. Stoga je neophodno izdvojiti sportske objekte iz ovog društva i formirati preduzeće koje bi se isključivo bavilo gazdovanjem i održavanjem sportskih objekata u gradu, predlažu iz ove kragujevačke opozcione grupacije.

Po njima SPD Radnički 1923 je na sportskom i na privrednom planu u uzletu i neophodno je da se rukovodstvu omogući podrška za sve oblike transformacije koje trebaju da imaju za cilj da se u određenom vremenskom roku, od 3 do 5 godina, subvencije iz budžeta u potpunosti ukinu. Fudbal je ipak veliki biznis, podsećaju oni.

Ostali korisnici subvencija, poput privrednog društva Centar za strna žita i razvoj sela sa 50 miliona, zatim Agencije za regionalni razvoj Šumadije i Pomoravlja sa subvencijama od 18 miliona ili BIC sa 11 miliona dinara, moraju biti podvrgnuti detaljnoj analizi svrsishodnosti postojanja u ovom obliku, dok Privredno društvo e-KG Info-data, preduzeće koje je isključivo napravljeno za uhlebljenje stranačkih aktivista, kojem je namenjeno 15 miliona dinara subvencije je apsolutno nepotrebno Kragujevčanima pa je neophodno da uđe u postupak likvidacije, navode oni.

– Zbog svih navedenih činjenica, Za Kragujevac- Znamo se predlaže da se subvencije u potpunosti redukuju, te da se pokrenu postupci likvidacije određenih preduzeća i da se na potpuno novi nacin organizuje delatnost za upravljanje i održavanje sportskih objekata i sportskih društva, ocenjuju iz ZKZS.

Kragujevčani nisu dužni da isplaćuju plate vašim stranačkim aktivistima, zaključuju oni u svom saopštenju i skreću pažnju na činjenicu da je visina ovih subvencija dovoljna „za izgradnju još jednog zatvorenog bazena”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari