Građani rasipaju struju, troše 60 odsto više od EU proseka

Energetska efikasnost u Srbiji na niskim granama

Ostavite komentar


  1. Postujem prirodu, pa sam jos pre 5 godina kupila tolplotnu pumpu. Zivim u privatnoj kuci i imam posebno brojilo za grejanje. Radi provere energetske efikasnosti, vodila sam DNEVNE zabeleske o potrosnji. I tako mi u decembru i januaru, odjednom, nekoliko dana potrosnjna skoci. Posto sam inzenjer, zabezeknula sam se. Potrosila sam vise nego sto je moguce. Proverim matematiku i pozalim se EPSu. Dodje covek da proveri sat. Ja sam mu lepo objasnila sa je sa satom sve u redu, samo da je par dana zabelezio enormnu potrosnju. A majstor se na to osmehne i kaze: „To vam je legalizovana pljacka.“ Mozda nismo bas tako rastrosni koliko nam nasa EDB to OBRACUNAVA!

    1. UVEDIMO EFIKASNIJE KORIŠĆENJE ENERGIJE I SMANJITI ZAHVATANJA DRŽAVE!

      Potrošači u Srbiji troše (rasipaju) električnu energiju 60 odsto više od EU proseka. U članku su navedeni dosta razloga, a izostavili: naši potrošači su energetski neefikasni, čak su uvezeni sa Zapada kao otpisani i energetski neefikasni uređaji, zanemarena je edukacija korisnika u vezi sa energetski efikasnijem korišćenju električne energije i uređaja. Kupovina elektro uređaja treba da obuhvati i njihova energetska efikasnost. Skuplji uređaji, a energetski efikasniji, kroz korišćenja, ispada da su jeftiniji za period korišćenja.

      Da je najeftinija električna energija u Srbiji nije tačno, a tačno je da su plate među najnižim, a po bedi smo deseti u svetu, po istraživanju Blumberga. Ukrajina i južna srpska pokrajina imaju nižu cenu od Srbije. Naime, cena struje za domaćinastva u Ukrajini u 2018. godine iznosila je 0,041 €/kWh, dok je u Srbiji bila skuplja – 0,0709 €/kWh, a na Kosovu je iznosila je 0,0638 €/kWh. Takođe, upoređenje cene se vrši bez državnih nameta na struju kod nas. Ostvarena cena električne energije, u jednom domaćinstvu, čija je mesečna potrošnja 237 kWh, je cena koja pripada EPS-u 6,84 din/kWh=0,0581 evra/kWh (ili 72,46%), a ukupni trošak, sa ugradnjom države (od 27,54%) 9,44 din/kWh=0,0802 evra/kWh. Upoređenja radi jedan stan u Boru u julu mesecu 2019. godine ima potrošnju samo 4 kWh električne energije i za tu potrošnju je plaćeno potrošnja struje 19,38 din (4,845 din/kWh), obračunska snaga 335,o1 din i trošak snabdevača 132,76 din, što ukupno je plaćeno EPS-u 487,15 din ili 121,79 din/kWh. Kompletan račun je plaćen 940,68 din ili 235,17 din/kWh, što znači država je uzela 114,38 din/kWh ili 48,64% ukupne sume u računu.

  2. Nigde se ne pominje potrošnja struje koju troše stotine hiljada klima uredjaja.

    1. Nigde se ne spominje da EPS mora da garantuje snagu isporučene struje,ali da za kvar uredjaja samo prihvataju preveliki napon.Zašto bi gradjani morali da finansiraju privatnike koji,kao,prave zelenu energiju?U stvari,mene kao onog koji plaća račun ne zanimaju te raznorazne takse,neka stave maloprodajnu cenu struje.Ali tada bi imali najskplju struju u Evropi i čime bi se on hvalio?

  3. Rasipanje energije, pa neki procenti kao 60%, 25%, 40%, Stvarno treba učiti i učiti od EU..Kao koliko struje trebam kući da potrošim..Da li se grejem na struju…

    1. Tema mi je profesionalno bliska, ali ovi lamenti nad brojkama koliko koriste domacinstva po Evropi, gde su uobicajeno dvo ili troclana, i u Srbiji gde sa roditeljima zive deca i unuci, je tipicno „megatrendovsko znanje“!
      Nabrajati preskupe „stedljive sijalice“, najnize klase, koje traju krace od klasicnih, mlatiti slamu oko „drvenih prozora“, mantrati o „energetskoj efikasnosti“, a narocito „najniza cena struje“ – je blejanje.
      Sustina je: nakaradna drzava, gigantska administracija, politicari koji treba da su u zatvorima a ne na fukcijama – njihova neskrivena mrznja prema narodu, ali i elementarno neznanje – kruna svih problema je.
      Prvo, neverovatno visoka cena uglja, iza koje stoji alava drzava i drzavni nakupci, je osnovni razlog da se i seoska domacinstva greju na struju. Treba zabraniti masovno secu shuma za grejanje!
      Gde ima gasa treba stimulisati koriscenje, narocito za grejanje, ali prethodno uhapsiti Bajatovica i celo rukovodstvo.
      Cenu depresirati na ekonomski nivo za koriscenje u domacinstvu, amputirati drzavu preko „akciza“ i „pdv“-a.
      Iz prezivele industrije, bivshu-sadasnju vlast, toplu vodu usmeriti na grejanje naselja i gradova! Na pr, Beograd da koristi vodu iz Obrenovca, Lazarevca, Drmna…
      Centralna grejanja, (blesavi naziv: daljinsko grejanje) svesti na ekonomsku cenu – bez nameta drzave, koja zacepi koliko joj treba, a ne koliko je zasluzila!
      Ukratko: svesti sektor energetike na ekonomsku, stvarnu cenu, bez nameta atrofirane drzave – zabraniti bilo kakvo ugradjivanje drzave i drzavnih sektora. Isto i na svu opremu vezanu za energetiku: za ugradnju etaznog i centralnog grejanja!
      A nikako povecanjem cene energenata, i nametanje bezumnih nameta, tipa „energetska efikasnost“, „obracunska snaga“, taksa za TV, naknada za vetrenjace i sl. Ukidanje svih nameta, stimulisanje energetskog sektora ka upotrebi racionalnog grejanja, ukidanje enormnog bogacenja „poslodavaca“ a narastanje bede u stanovnistvu – postena i socijalno odgovorna drzava – bez gradnje autoputeva NATO-u od Nisha do Pristine, Djukanovicu i Rami do Crne Gore, Alijinom sinu do Sarajeva…

    2. Nebitne su sijalice,potrošači A ili A++ klase.Za utrošenih 90kw skupe i 80kw jeftine struje moj račun je 1825 dinara.Kolika je prosečna cena kilovata?Pa,najskuplja u Evropi.

  4. ah.ti bogati gradjani prebogate Srbije. Da nesto zive u siromasnim delovima Evrope,kao sto je zapadni deo, videli bi sta je muka i stedeli bi i na hrani. Lako je ziveti ovde jer gde se ima tu se i preliva. A gde se ima nego u “ ZLATNOM DOBU“.

  5. Ne rasipaju struju, vec nemaju para za uredjaje AAA klase, toplotne pumpe, solarne panele i drugo

  6. U mom računu 31% je energija.
    Ko je tu ….ko/šta?

  7. to znači da je urađena reforma pravosuđa, javne uprave, javnog sektora i javnih preduzeća, pa da se ne mulja sa javnim nabavkama i da zaposleni u svemu javnom dignu šapu sa poslova koji nisu za njih, da im potpomogne tužilačka istraga u tome, onda bi posao u privatnom sektoru bio poželjan. Kada stalnozapelen Pera, Žika, Mika i stalnozapeslena Persida, Milka i Žaklina budu radili isključivo u skladu sa zakonima, onda će ostatk građana moći da radi i zaradi, pa će imati mogućnost da razmišlja o kupovini kotla na gas, o izolaciji, a neće gledati državne službenike kako troše neuporedivo više od plate koja im leže na žiro račun i neće mahati deci koja odlaze odavde sa kartom u jednom pravcu. Šta će porodici iz koje je već jedno otišlo, a drugo se lagano pakuje trošak kakav je izolocija kuće? Pre ili kasnije poslednji član te porodice završiće u gerontološkom, a kuća ili stan ostaće prazni, jer naslednici neće imati kome da ih prodaju, a njima neće trebati. Ako se ovi iz evropske banke nadaju da će moći da nam uvale skupe kredite za izolaciju kuća, malo su se preračunali. Rado bih prodala nasledstvo i deci podelila pare, o izolaciji ne razmišljam jer me čeka odlazak u dom za stare, ali nemam kome, mala mesta ostala su pusta, a sve ovo nam se dešava u zaltnom dobu.

  8. koliko bljuvotina u tako malom clanku. mi gradjani srbije trosimo vise struje od zapadne evrope. pa to je laz da ne moze biti veca. mi trosimo struje kao da zivimo u pecinama. i prestanite opravdavati stalna poskupljenja na koja vas primorarava mmf, kome bi bilo najbolje da svi srbi izumru a ako neki ostaje da zivi na livadi gde bi za njih mogao da zaradi neki dolar cuvajuci ovce. stoka zapadnjacka i jadno srpsko rukovodstvo bez karaktera i hrabrosti.

  9. Autori projekta „Energetski efikasniji i ekološki čistiji“ treba još jednom iz početka da izvrše istraživanje za koje dobijaju pare.

  10. U pitanju jepotrosnja struje u odnosu na bruto proizvod. Potrosnja struje po glavi stanovnika: srbija 1750kwh,evropska unija 2200 kwh…moja zgrada je kao energetski efikasna zgrada izolovana,sa luks stolarijom,racun za struju mi je tri puta veci((dakle i potrosnja) od majcinog racuna za struju,koja zivi u staroj neizolovanoj kuci.hocu reci nije stvar u energetskoj efikasnoti vec u stednji

  11. U zemlji u kojoj vlade (bivše i sadašnje) nemaju razrađene bilo kakve strategije na polju energetike prilagođene ekonomskim mogućnostima stanovništva nema izgleda da se bilo šta reši. Poređenje sa zemljama EU, i drugim, koje su ozbiljno pristupile rešavanju ovog problema unosi dodatnu zbrku i uopšte ne dovodi do rešenje problema.

  12. A niko ne računa na to da srpska sirotinja, koja je pozamašna, sedi više kući nego što izlazi. Stranci više izlaze i u tom izlasku uglavnom troše dok mi kućni tipovi palimo tv, klime i tu odlazi novac za naš izlazak. Naravno, ima i bušnih prozora i golih zidova a to je već posledica sramote koliko nam dobro ide i vrhunca zlatnog ili kog već gvožđa doba

  13. 1. EPS ima gubitke samo u prenosu električne energije oko 17 % i slovima oko sedamnaest posto.Prosek u svetu je oko 3% i slovima oko tri posto.
    Ti gubici u prenosu se svaljuju kroz cenu kilovat časova na štetu potrošača tako da nam je cena kilovat časa veća.
    2. Samo kod nas je van cene kilovat časa uvedea nadoknada u raznim vidovima koja dodatno opterećuje račun za makar 1/3 do 1/2 .
    3. Fiksni trošak za izdavanje računa je 100 dinara dodatno.
    4. Rečeno je da u EU prosečna porodica potroši oko 250 kilovata struje mesečno a mi u Srbiji bezobrazno trošimo mnogo više pa se čak i grejemo na struju. i …Sram nas bilo kako smo rastrošni.Tuđe pare trošimo, iz usta države i upravljača državom uzimamo.
    Moja porodica, iako kuvamo na plin,ne možemo da ne potrošimo bar 350 kilovata mesečno.Zimi je potrošnja struje između 550 i 600 kilovata.Imamo nove bojlere,nove savremene A+ frižider i zamrzivač,Usisivač koristimo 1-2 puta mesečno,Grejemo se putem daljinskog grejanja koje je skuplje nego a se grejemo na drva,Klima nam skoro pa samo skuplja prašinu.
    Baš pazimo .
    Ali đabe .
    Pravio sam malo istraživanje i došao do više interesantnih fakata:
    -Zimi nam je voda između 11 i 13 stepeni dok je u gradu voda oko 18 stepeni.
    pa bojler da bi zagrejao vodu na 50-60 stepeni radi i po sat i po duže a pri tom se dvoje ne mogu okupati sa prividno 100 litara tople vode.
    Iako na rashladnim uređajima piše da su A+ klase to ne odgovara istini jer se izolacijana frižiderima i zamrzivačima kod nas i u EU daleko razlikuje pa nam to dodatno opterećuje račum za struju.Za ovo je direktan krivac Država.
    Ovo što nam najavljuju ponudu „jeftinih“bankarskih kredita u cilju poboljšanja energetske efikasnosti zgrada je vrlo sumljvo bojim se daće opet biti velika prevara..Kod banaka nema ništa ni đabe ni jeftino ima samo zavrtanje ušiju.
    Mogao bih da napišem još bar dve novinske stranice…..

  14. Uz kvalitetniju tehniku, solarne panele i sve ostalo, nije tačno da domaćinstvo u EU troši manje od 250kw mesečno. Kad god treba da posluži struja odmah se jave ovakvi stručnjaci da tvrde kako mi trošimo nenormalno mnogo struje, u domaćinstvu, navodno zato što je jeftina i treba im opravdanje za poskupljenje. Recimo na Floridi jedno domaćinstvo troši mesečno oko 1200kw, a teško da uključuju TA peći da bi se grejali.

  15. U našem domaćinstvu žive tri generacije ,na zapadu u zgradama imaju zajedničke mašine za pranje i sušenje , imaju centralnu toplu vodu, veća je gasifikacija , centralno grejanje radi mnogo bolje i nema potrebe za dogrevanjem ….

  16. Koliko kosta megavat struje u EU a koliko kosta megavat kod nas.?
    Koliko volti imamo u stekerima ?

  17. Не улазим у то да ли су закључци овог истраживања истинити или не (увек треба сумњати у намеру), али, много је ствари које ми, обични грађани, можемо да урадимо како се енергија не би расипала, јер је то, на крају крајева, благодатно за човекову околину и екологију. На страну да ли је превеликој потрошњи крива држава, политичари-лопови или неко трећи, мој утисак је да наш народ заиста не води много рачуна о овоме. Како друге државе могу, а ми не можемо? Има нешто и до нашег менталитета. Станари у старим зградама не могу да се усагласе око постављања изолације (под условом да су у питању зграде које приходују), многима су милија летовања и крпице од тога да седну као породица и осмисле стратешки план штедње од неколико година, како би заменили стару столарију. Купују се, углавном, најјефтинији или енергетски неефикасни кућни апарати, (као) нема се новаца за ЛЕД сијалице. Не чуди, онда, што зими морају да се догревају, лети не гасе клима-уређаје и сл. Све ово што сам написала и сама сам спровела, тако да не причам напамет. Зато данас могу комфорно да користим климу (са инвертером), сви кућни апарати су највише енергетске класе, и даље отплаћујемо кредит за столарију, не, нисмо ишли на летовање две године, али знамо да смо урадили праву ствар. Осим што имам навику (још од маме) да машине укључујем ноћу, када је јефтина струја, за све друге ствари нисам роб и обављам их онда када ми је згодно. Мени је срце на месту, јер знам да сам, као појединац, учинила оно што је до мене, а још одмалена сам децу учила да гасе светла за собом. Да се оградим, ово моје запажање важи само за оне који не живе у апсолутном сиромаштву.

    1. Čista demagogija od teksta! Da je to sve urađeno ne bi išli više od par godina.
      Nego idite lepo po vaš sendvič i ne smarajte sa …

  18. gradjani ne rasipaju struju vec drzava preko edb ubija gradjane sa racunima ,sa kamatama ,sa kamatama na kamatu .iz edb-a kradu na sve strane struju i niko im nemoze nista.to je drzava u drzavi.

  19. Gradjani sa manjim racunima redovno placaju struju, oni koji ne plate budu ocerupani slanjem izvrsitelja. Povlasceni gradjani (politicari, kriminalci (citaj politicari) i ljudi sa „vezom“) ne placaju milionske racune za struju godinama. Drzavna/javna preduzeca, gubitaske fabrike, „privatizovana“ preduzeca takodje ne placaju enormne racune i sve to se naplacuje od glupog naroda koji placa struju.
    O kakvoj energetskoj efikasnosti smo ono bese pricali u ovom retardiranom clanku?

  20. Sta hocete?
    Trosimo struju jer volimo da placamo?
    Da imam toplovod, ili mogucnost za toplovod, bilo bi mi mnogo jeftinije.
    Da li ste svesni da zimi ne smem da napustim kucu na duze od 10 sati jer bi mi sve popucalo i zamrzlo?

  21. Znam da mi je račun za utrošenih 90kw skupe i 80kw jeftine struje 1825 dinara.Možda sam rasipan.ali prosečna cena je veća od 11 dinara.Najjeftinija struja?Rasipnik?Kada račun za neurtošenine kilovate bude o dinara,kada račun za fiksni telefon bez utrošenih impulsa bude o dinara,tada možemo pričati o jeftinom i skupom.

  22. U Srbiji:
    1. sami plaćate bandere i vodove do vaše kuće. Čak ako do vašeg placa nema dovoljno struje, samo morate napraviti i trafo stanicu.
    2. Ako ste dobar potrošač, cena struje je u crvenoj zoni je 17,887din po kWh (1,52€ !!!) preko 5 puta skuplje nego u Nemačkoj.
    3. Ako ste mali potrošač i potrošite 0 kWh, onda plaćate oko 1300dinara. Računajte: 1300din / 0kWh = beskonačno skupo.

  23. Netacno, Srbija sigurno manje trosi…. A kada manje trosi indirektno utice i na manju potrosnju struje.
    U smislu, da u kupovini kada prosecna porodica kupuje kudi kamo manje od prosecne porodice u Nemacku…. Znamo da sve sto se proizvodi trosi se el energija… A imaju gas za grejanje, gas za kuvanje, centralnu toplu vodu….

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.