Predlog rešenja za probleme u vraćanju stambenih kredita mogao bi biti ponuđen za desetak dana, izjavila je danas rukovoditeljka Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije Slavica Kovačević. Ona je rekla da bankarski sektor pokušava da nađe najprihvatljivije rešenje za problem vraćanja kredita izazvan kursnim razlikama i dodala da se razmišlja i da rešenje bude sveobuhvatno i da sem kredita nominovanih u švajcarskim francima, obuhvati i kredite u evrima.

 „I o tome se razgovara, ali koje će biti konačno rešenje, videćemo“, rekla je ona, ali je istakla da će u svakom slučaju problem otplate biti rešavan isključivo na zahtev klijenta, odnosno sa saglasnošću klijenta.

Kovačevićeva je dodala da je kod kredita u švajcarskim francima nenaplativost nešto veća nego po ostalim stambenim kreditima i da je oko 1,7 odsto, ali je istakla da to još nije zabrinjavajuće.

Na konferenciji za novinare Udruženje banaka Srbije saopštilo je da je u bankarskom sektoru i dalje prisutna kreditna stagnacija i da su u krediti u decembru 2012. nominalno ukupno porasli za samo 0,2 odsto. Kovačevićeva je rekla da su krediti privredi, koji su u rasli u septembru, oktobru i novembru, stali nakon što su obustavljeni krediti koje subvencioniše država. „Nadamo se da će ih biti tokom ove godine tako da će malo da oživi kreditnu aktivnost, jer od kreditne aktivnosti zavisi i privredna aktivnost“, rekla je Kovačevićeva. Predstavnica UBS je precizirala da su krediti privredi i preduzetnicima u decembru nominalno pali za 0,2 procenta, dok su krediti stanovništvu porasli za 0,3 odsto. Kovačevićeva je navela da je ukupna docnja u otplati kredita, najbolnija tačka bankarskog sektora, na kraju prošle godine bila 17,3 odsto. „Docnja je bila znatno viša po kreditima privrede i preduzetnika – 17,3, odnosno 13,3 odsto, a znatno manja po kreditima stanovništva – 4,6 odsto“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari