Građani Srbije mesečno "ostave sa strane" 4.771 dinar 1Foto: M. Gogić

Najveći udeo štediša sa oročenom ušteđevinom u Srbiji čine stariji od 50 godina, više od 65 odsto. Interesantno je da mladi od 20 godina starosti takođe čine značajan deo, ukupno 6,2 odsto štediša.

U susret Svetskom danu štednje, Erste Banka je tradicionalno predstavila rezultate istraživanja o štednim navikama građana Srbije, koje je za potrebe Erste Grupe sprovela agencija IMAS International.

O štednim navikama građana, trendovima u ovoj i prethodnim godinama govorili su generalni direktor agencije IMAS International Ansgar Loner i direktor Regionalnog centra Novi Sad u Erste banci.

Dvanaest odsto građana smatra da su investicioni proizvodi samo za avanturiste. Nasuprot tome, onih koji smatraju da svako ko želi da profitabilno investira treba da poseduje investicione proizvode ima 22 odsto, odnosno pet odsto više nego prošle godine.

„Potrebno je steći poverenje ljudi u institucije i kompanije kako bi oni štedeli novac u bankama“, istakao je generalni direktor IMAS International Ansgar Loner.

Udeo onih koji imaju dobro, vrlo dobro ili odlično znanje ostao je isti kao i prošle godine i iznosi 60 odsto, dok blizu četvrtine ispitanika veruje da su njihova znanja o finansijskim temama nedovoljno dobra.

Generalni direktor Regionalnog centra Novi Sad u Erste banci podsetio je da je ove godine pokrenut program finansijske edukacije „Erste znali“, gde se radi na poboljšanju finansijskog znanja i finansijske pismenosti.

Građani se i dalje najviše oslanjaju na banke, tačnije ima 38 odsto onih koji im poklanjaju puno poverenje. Dve trećine građana smatra da je važno štedeti. Mesečno u proseku „stavimo sa strane“ 4.771 dinar.

Prosečni štedni ulog u Erste Banci, kada je u pitanju oročena štednja, iznosi oko 26.300 evra. Kod štednje u dinarima, prosečni oročeni depozit je oko 737.000 dinara. Najčešći motivi štednje građana su vanredne okolnosti, manje i veće nabavke i renoviranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari