Sem nasleđivanjem, državljani Srbije ne mogu sticati nepokretnosti u Hrvatskoj, a od pre nekoliko meseci ni državljani Hrvatske ne mogu sticati vlasništvo nad nekretninama u Srbiji, rečeno je Danasu u Ministarstvu pravde Republike Srbije.

Ministar pravde Republike Srbije Nikola Selaković 13. septembra ove godine uputio je pismo svom hrvatskom kolegi Orsatu MIljeniću u kome predlaže da se nađe rešenje za uzajamno priznavanje reciprociteta u sticanju nepokretnosti i pravnim poslovima među živim licima. Odgovor na ovu ponudu Ministarstvo pravde Srbije još nije dobilo, rekao je Danasu pomoćnik ministra pravde za normativne poslove i međunarodnu saradnju Milisav Čogurić.

– Lično sam potpisao ne znam koliko pozitivnih odgovora na zahteve hrvatskih državljana za sticanje vlasništva na nepokretnostima u Srbiji, ali onda smo dobili informaciju da se državljanima Srbije u Hrvatskoj takve saglasnosti uskraćuju, pa smo odskoro i mi prestali da ih dajemo u očekivanju zvaničnog odgovora hrvatske strane – kaže Čogurić.

Srbija, tvrdi Čogurić, smatra da je postojećim zakonima o svojinsko-pravnim poslovima Srbije i Hrvatske, sem za poljoprivredno zemljište, ispunjen uslov uzajamnosti, koji se zahteva da bi građani jedne i druge zemlje bili izuzeti iz zakonske zabrane sticanja vlasništva nad nekretninama.

„Dakle, nesumnjivo postoji zakonski reciprocitet, a faktički je stvar političke volje“, kaže Čogurić.

On podseća da je isto pitanje bilo predmet razgovora između predstavnika ministarstava pravosuđa Srbije i Hrvatske još 2005. godine, dakle godinu dana pošto je Hrvatska ratifikovala Sporazum o pitanjima sukcesije bivše SFRJ. „Tada nam je na izričito pitanje postoji li taj reciprocitet ili ne, tadašnja ministarka Hrvatske za pravosuđe Vesna Škare Ožbolt rekla: smatrajte to rešenim“, kaže Čogurić.

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske je u nedavnom odgovoru listu Danas kao prvi razlog za, po mišljenju hrvatske strane, nemogućnost direktne primene Aneksa G Sporazuma o pitanjima sukcesije navelo to što „nije rešeno pitanje reciprociteta za sticanje prava vlasništva nad nekretninama za državljane drugih država koje treba rešiti budućim bilateralnim sporazumom“. Aneksom G regulisana su prava građana i firmi proistekla iz sukcesije bivše SFRJ.

Prema informacijama koje je Danas dobio u Ministarstvu finansija i privrede, nadležnom za pitanja sukcesije, Nacrt sporazuma između Republike Srbije i Republike Hrvatske o sprovođenju Aneksa G Sporazuma o pitanjima sukcesije Srbija je hrvatskoj strani uručila 31. decembra 2009. godine. Otada je, tvrde u našem Ministarstvu, tri puta urgirano za odgovor na tu ponudu: 5. jula 2010, 31. marta 2011. i 29. februara 2012. godine.

„Međutim, odgovor Republike Hrvatske nije primljen“, rečeno je Danasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari