Građevinari ljuti zbog ugovora za kanalizaciju sa Kinezima

Ugovor koji je potpisao ministar Tomislav Momirović sa Kinezima izazvao revolt

Ostavite komentar


  1. Да су западне банке дале кредит за ове послове, са већом каматом него кинеске и са обавезом да се ангажују немачке или америчке фирме, ови исти би хорски певали да је таква ‘сарадња са ЕУ и САД’ одличан потез за добро Србије.

    1. Problem je sto niste procitali ceo tekst. EU za takve projekte daje bespovratna sredstva cak 85%, i ne bi morali Kinezima da damo nasih para 3 milijarde vec mnogo manje.

      1. Pa sto nam nisu dali do sada,nije im se davalo nego sada kad su Kinezi uleteli onda je drama…..i dosta vise sa tim unistavanjem domace gradjevinske…rade brate ne mozes majstore da nadjes…

        1. Tako je, „bezobrazni“ neki majstori, neće da argatuju za mafijaše za bednu nadnicu, neprijavljeno i često bez elementarne zaštitne opreme. Odoše besnici da grade i Zapad i Istok a ovde na gradilišta izvedite „megatrendovske“ i „singiduduk“ parazite i mediokritete i ove mučenike iz ko zna kakvih pećina dovučene pa se posle krstite nad „kvalitetom“ izvedenih radova!

          1. Vaš komentar mi liči na podršku ministru jer ako ste u pravu zašto bi angažovao domaća preduzeća koja em ne mogu naći radnike em i one što nađu debelo iskorištavaju. A ja mislim da glavni problem leži u „malim i srednjim“ preduzećima. Svim onim ekonomistima koji su preporučivali da se privredni razvoj Srbije zasniva na malim i srednjim preduzećima, ja bih oduzeo diplomu jer je to ortodoksna glupost. Za koga da rade mala i srednja preuzeća ako nema velikih? A nema jer smo ih uništili pljačkaškom privatizacijom. Ko će dati tako vredan posao malim i srednjim preduzećima koja ne mogu dati garanciju ni za kvalitet ni za rokove izvedenih radova. Zanatskom privredom se ne može u 21. vek.

    2. ЕУ је често ангажовала домаће фирме као подизвођаче, нпр. посао добије словеначка фирма а раде га „Путеви Ужице“ или тако нешто. Сад све паре иду у Кину, чак су и радници често њихови.

  2. Канализациони системи су паркуларни, независни један од другога и могу се изграђивати поступно, годинама. То стварно даје велику шансу нашем слабом грађевинском сектору, али који је бар за ове послове изузетно добро опремљен. Штеточине то знају али су ове комбинације ефикасније, али је и задуживање велико. Можда је требало дати изградњу регионалних депонија, ту нисмо баш нешто вични.

  3. Nisu njima važne domaće firme već visine provizija i razlika koje idu u privatne džepove. Kada će narod napokon shvatiti?

  4. Nekada smo gradili po svetu, građevinarstvo je bila najbolji „izvozni“ posao. Došli Megatrend , Singidunum, i ostali Babušnica stručnjaci, rasturili i prodali sve i sada nismo sposobni i kanalizaciju da napravimo. Mala i srednja preduzeća su sveli na Jedan čovek, njihov član i razni podizvođači ( sa pokradenim parama kupe mašine dovedu Rumune ili neposmene, plate 7h 100-150€) i eto malo i srednje preduzeće u biznisu. Uniptavaju sve i hvale zlatnom dobu za budale.

  5. Pa vala i ne znaju baš. Ulice se raspadnu posle mesec dana, šahte se pokrive, ispadaju kocke iz ivičnjaka. I niko nikad nije kriv. Ne branim vlast ili bilo koga, ali stvarno se godinama unazad radi jako nekvalitetno.

    1. I ja se pitam kakva naša građevinska preduzeća?! Bilo nekad, sada sve što urade, to je fušeraj. Pogledajte samo ulice i zgrade.

  6. “ ako su stranci bolji stručnjaci pa ih angažujemo za sve što radimo, zašto ih ne postavimo i u vladu umesto domaćih političara.“
    Ma bravo! Bravo!

  7. A koji su to „građevinari“ ljuti. Možda koji su bliže vlasti pa su mislili da će dobiti posao preko partije ili oni „građevinari“ koji stoje sa strane i kritikuju vlast i čekaju da im neko baci pare u džep. Dosta bre sa tim glupostima, naša građevinska industrija se odavno raspala, a ovo malo firmi što radi nije u stanju da završi i ovo malo sitnih gradnji po Srbiji A i radnike je sve teže naći za majstorska zanimanja, tako da se ne lažemo neki ozbiljniji projekat samo Kinezi i mogu da urade ozbiljno. Obilaznica oko Zrenjanina je poverena jednoj domaćčoj građevinskoj firmi, pa drugoj i na kraju ko zna kad će se to uraditi. Nema, bre, kod nas ko da radi, da se ne lažemo.

  8. Momirovic je ocigledno nastavio praksu Mihajlovicke! Sto vise kredita, sto vise stranaca, sto vise projekata koliko god oni bili potrebni ili ne a samo je u jednoj stavci omanuo – sto vise slikanja sa strancima mu ne bi vredelo!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 21. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.