Serija skandalakoji su uzdrmali domaću fudbalsku scenu dobila je epilog izborom novog Upravnog odbora Crvene zvezde. Nakon hapšenja predsednika FK Vojvodine, trojice fudbalskih sudija, kao i hapšenja Dragana Džajića, Miše Marinkovića i Vladimira Cvetkovića, trojica članova Upravnog odbora Crvene zvezde podneli su ostavke čime je otvoren put novom menadžmentu FK Crvena zvezda.

Serija skandalakoji su uzdrmali domaću fudbalsku scenu dobila je epilog izborom novog Upravnog odbora Crvene zvezde. Nakon hapšenja predsednika FK Vojvodine, trojice fudbalskih sudija, kao i hapšenja Dragana Džajića, Miše Marinkovića i Vladimira Cvetkovića, trojica članova Upravnog odbora Crvene zvezde podneli su ostavke čime je otvoren put novom menadžmentu FK Crvena zvezda. Da li je, međutim, hapšenjem pažljivo odabranih ljudi, širom otvoren put tihom preuzimanju Crvene zvezde, ali i građevinskog zemljišta u vlasništvu tog kluba? A upravo to zemljište na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Beogradu, hektari neiskorišćenog građevinskog prostora na kome je moguće izgraditi oko milion kvadrata poslovnog, komercijalnog i stambenog prostora A klase, u pozadini je te borbe za preuzimanje upravljanja nad FK Crvena zvezda. Skupština FK Crvena zvezda, na kojoj je izabran novi Upravni odbor, bila je obeležena incidentima i prozivkama, iz kojih se najbolje može videti suština problema.

Čekajući pravi trenutak

U jeku državne krize u vezi sa jednostranim proglašavanjem nezavisnosti Kosova, na Skupštini FK Crvena zvezda realizovano je preuzimanje tog kluba, i postavljena scena za novi investicioni ciklus na Autokomandi, vredan najmanje milijardu evra. Višegodišnje, naizgled neobjašnjivo, odlaganje najznačajnijih privatizacija, poput javnih preduzeća ili fudbalskih klubova, tako dobija svoj smisao. Privatizacija FK Crvena zvezda i FK Partizan odlagana je zato što „nije bilo vreme za to“. Da li je i zašto, baš sada, pravi trenutak za takve aktivnosti? Umesto odgovora imamo najave ministara u Vladi Srbije, da će već u aprilu ove godine, posle osam godina odlaganja, biti usvojeni potrebni zakoni koji stvaraju preduslove za privatizaciju sportskih klubova. A priča o fudbalskoj mafiji, kao i stečajnoj ili drumskoj, vremenom će već pasti u zaborav.

Siva eminencija italijanske fudbalske mafije, suspendovani predsednik Juventusa Lučiano Mođi, zbog nameštanja utakmica, nameštanja izbora sudija, kao i velikog broja novinara koji su bili na njegovom platnom spisku, otkriven je posle policijske akcije, a Juventus je ostao bez dve titule i prebačen je u drugu italijansku ligu. Sa komesarom za suđenje Mođi je dogovarao koje će sudije suditi kojim klubovima, novinari štampanih i elektronskih medija bili su tu da prikrivaju sporne situacije i zataškavaju neugodna pitanja, a epilog je najveća afera u istoriji fudbala – Kalčopoli, u kojoj je pored Juventusa bio uključen Milan, Lacio, čak i selektor Italije Marčelo Lipi. U srpskoj verziji afere Kalčopoli, Toplica Spasojević, predsednik FK Crvena zvezda, saopštio je na Skupštini tog kluba da dugogodišnji komesar za suđenje Meridian super lige, Branimir Babarogić, koji je inače član Upravnog odbora FK Crvena zvezda, više neće obavljati tu dužnost „zato što klub ima sa njim neke druge planove“. Nekako slučajno, ili namerno, istog dana Zdravko Jokić, direktor takmičenja FSS, podneo je ostavku i sada ostaje da se vidi, hoće li Branimir Babarogić biti njegov naslednik, i da li su to „planovi kluba“ o kojima je govorio Toplica Spasojević. Italijan Pjer Luiđi Kolina, jedan od najboljih fudbalskih sudija svih vremena, morao je da prestane da sudi kada se saznalo da je promoter Opela, kompanije koja je te godine bila generalni sponzor FK Milan. U Srbiji, međutim, komesar za suđenje, čovek koji odlučuje o tome koji će sudija suditi na kojoj utakmici Meridian super lige, sa te funkcije prelazi u Upravni odbor Crvene zvezde, i sada još samo fali da se sa funkcije člana Upravnog odbora Crvene zvezde vrati na mesto komesara za suđenje. I dok je zbog mnogo manjih gafova, Juventus završio u drugoj ligi Italije, u Srbiji je očigledno sve moguće, pa i to da se tako očigledne zloupotrebe tolerišu. Uhapšene su fudbalske sudije koje su optužene za nameštanje jedne fudbalske utakmice (Mladost – Vojvodina), dok nekadašnji, a možda i budući, komesar za suđenje policiji nije interesantan, što dodatno potpiruje sumnju da je reč o selektivnom obračunu, a ne o ozbiljnoj borbi protiv fudbalske mafije.
Skupštinu FK Crvena zvezda obeležio je i žučni sukob dve generacije novinara koji direktno rade za taj klub, umesto da objektivno izveštavaju sportsku javnost. Nekadašnji voditelj RTS, Milojko Pantić i voditelj TV B92 Milan Bošković, koji je ujedno i zvanični portparol kluba, pred licem javnosti žučno su se nadmetali oko toga ko od njih dvojice više navija za Crvenu zvezdu. Vremena u kome se tražilo nepristrasno sportsko novinarstvo, u kome su voditelji izveštači, a ne navijači, u Srbiji očigledno predstavljaju daleku prošlost. Po istom modelu Lučijana Mođija, umesto indirektnog kontrolisanja novinara, FK Crvena zvezda direktno kontroliše novinare, koji osim posla koji obavljaju u svojim medijskim kućama, otvoreno radi za taj klub. U Italiji su novinari koji su se našli na platnom spisku Lučijana Mođija, dobili otkaz, u Srbiji se javno, na Skupštini FK Crvena zvezda, nadmeću ko je veći navijač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari