Kada bismo Sajam građevinarstva uzeli kao reper aktuelne situacije u ovoj oblasti, onda građevina nikako ne bi beležila najveći pad uz poljoprivredu, a sindikati zaposlenih u ovom sektoru ne bi najavljivali štrajkove i tražili izlaz za radnike kojih je upola manje nego pre 10 godina. Jer na Beogradskom sajmu juče je na sve strane bilo posetilaca, u svih šest hala, čak i u dvorištu Sajma, gde je najviše pažnje privlačila jedna montažna vikendica.


Više od 800 izlagača iz 22 zemlje predstavlja ovih dana svoju bogatu ponudu – od montažnih kuća, novih tehnologija građenja, do krovova, PVC stolarije, akvarijuma i bazena, masivnih gvozdenih kapija do ogromnih građevinskih mašina i sitnih alatki. Prepreka zainteresovanima za građevinske inovacije nije očigledno ni solidno skupa cena ulaznice od 500 dinara.

Među dobro poznatim izlagačima poput Toze Marković, Ceresita ili Ytonga, koji je predstavio svoju novu niskoenergetsku porodičnu kuću, na 39. Sajmu pojavili su se i oni koji imaju da ponude nešto sasvim revolucionarno. Tako bi kompanija Quattro Houses opisala sistem gradnje koji je osmislio inženjer Jovan Nikolić i nazvala ga jednostavno „Q“.

– Prilikom gradnje koristimo elemente koji se montiraju u skeletni sistem sličan klasičnoj gradnji, ali nema cigle. Betonski paneli se proizvode u fabričkim uslovima i prave u više veličina i različitog dizajna. Elementi se potom uklapaju poput lego-kocki i, ono što je interesantno, prvo pravimo zidove, a potom stubove – objašnjava nam Jovan Nikolić kako funkcioniše patent za koji je dobio nagradu od svetski poznatog Lafarža.

Ovakav način izgradnje, tvrdi on, jedan je od najboljih načina inovativne gradnje, efikasniji je, brži i štedi do čak 80 odsto energije. „To će biti velika ušteda za kućni budžet. Pritom kuću od 100 kvadratnih metara završavamo za 30 dana, dok nam je za petospratnicu potrebno svega 60 dana i to po principu ključ u ruke – kaže Nikolić. Prosečna cene ovakve gradnje je od 500 evra po kvadratu, a poređenja radi, navodi on, prosečna cena gradnje u Evropi prošle godine bila je 1.209 evra po kvadratu, u Srbiji 750 evra, dok u Beogradu iznosi 950 evra.

Štand dobro nam poznatog „smederevca“ odudara od ostalih. Furunče u obliku mini kamiona sa prikolicom u koju se smeštaju drva uskoro počinje da se prodaje, ali i bez toga smederevska fabrika MIlan Blagojević nema problema sa prodajom šporeta. Desetine hiljada „smederevaca“ prodato je u Francuskoj, koja voli manje verzije ove peći, dok su, kako su nam rekli na štandu ove kompanije, Česi i Rusi ljubitelji većih šporeta. Sajam građevinarstva otvoren je u utorak i traje do subote, 20. aprila. Na dan zatvaranja Sajma ulaz je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari