Procedura za prinudnu naplatu štete od 1,3 milijarde dinara, koja je ATP Vojvodini dosuđena u sporu sa Gradom Novim Sadom, pokrenuta je, saznaje Danas. Očekuje se i podnošenje tužbe zbog nadoknade štete nastale po istom osnovu nakon nalaza veštaka od pre više od godinu dana, koji je utvrdio da ona na mesečnom nivou iznosi 2,3 miliona dinara.

Iako je bilo predloga da se sa pokretanjem prinudne naplate sačeka, pošto je najavljeno da će Grad tražiti reviziju postupka (koja, inače, ne odlaže izvršenje), na proceduri su posebno insistirali bivši radnici ATP Vojvodine, njih oko 500, koji su nakon uvođenja stečaja u to preduzeće otišli na biro rada.

– Potraživanja zaposlenih dostižu u neto iznosu oko 60 miliona dinara, što je oko pet odsto od ukupne dosuđene sume, ili oko 10 odsto ako se uračunaju i doprinosi. Mi ne očekujemo iznenađenja, jer je postupak prinudne naplate dogovoren na odboru poverilaca, iako imamo informacije da Kredit agrikoli, koja je najveći poverilac, ali razlučni, želi da se nagodi sa gradom i da umesto novca prihvati neko zemljište. Radnicima to ne odgovara, i ukoliko se slučajni to dogodi mimo odluke Odbora, spremni smo da organizujemo vrlo radikalne proteste – kaže za danas Ljubomir Lalović, predstavnik bivših radnika ATP Vojvodine.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ipak se nada da će u reviziji, koja je pokrenuta pred Vrhovnim sudom, uspeti da poništi odluku Privrednog suda u Novom Sadu, koja je potvrđena i u Apelacionom privrednom sudu. On je juče sazvao i konferenciju za novinare tvrdeći da je Privredni apelacioni sud odlučivanje, između ostalog, zasnivao i na jednom dokumentu Ministarstva za infrastrukturu koji „nije verodostojan jer nema potpis i overu“.

– Obratio sam se Ministarstvu saobraćaja, kao pravnom sledbeniku Ministarstva infrastrukture, i pre dva dana nam je stigao odgovor u kom se navodi da takvo rešenje nikada nije doneto, odnosno da ne postoji u arhivi Ministarstva, rekao je Vučević i dodao da je Grad uputio dopis Republičkom javnom tužilaštvu, koje bi sada trebalo da utvrdi da li takav dokument postoji.

Emir Jašarević, advokat oštećenog investitora Ilije Devića, koji je u sporu između ATP Vojvodine i umešač, kaže za Danas da nerado komentariše izjave političara, posebno kada se odnose na predmet koji je u sudskom sporu.

– To je vid zloupotrebe slobode medija jer se takvim jednostranim tumačenjem svoje pozicije stvara negativna klima u javnosti i vrši pritisak na Vrhovni sud koji o tom predmetu treba da odlučuje. Međutim, ono što je važno reći, jeste da u fazi revizije nije moguće utvrđivanje autentičnosti bilo kog dokumenta na čiju verodostojnost u postupku druga strana već nije stavljala primedbe. Ovde je reč o dokumentu podnetom pre više od dve-tri godine, i na koje Gradski javni pravobranilac nije imao primedbi – kaže Jašarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari