Poljski WC u dvorištu kuće Radosava Savatijeviće Kaneta u Vreocima vredi 8.000 evra, prema zapisniku o gruboj proceni vrednosti, na osnovu koje je isplaćeno ukupno 1,2 miliona evra, avansa za eksproprijaciju imovine. U zapisniku, u koji je Danas imao uvid, dodato je i da poljski WC ima granitni plato. Prema, ovom dokumentu koji treba da pokaže kako je izračunata trećina vrednosti Savatijevićeve kuće i zemljišta, baštenski lampioni „amiga“ vrede 8.000 evra, boks za pse 680, a metalna klizna ulazna kapija 5000 evra.

Dvorišna ograda „sims“ od tri reda bojena je procenjena na 23.750 evra, a sušilo za veš 200 evra. Ograda od kovanog gvožđa navodno vredi 35.000 evra, a česma sa granitnim platoom 1000 evra.

Zidani roštilj sa sudoperom i podstanicom za pumpu je 15.000, a letinjikovac, opisan kao „prefabrikovani elementi“ staje 5.000 evra, dok se drugi letnjikovac bez opisa šta sadrži, ceni na 10.000 evra. Jedan stambeni objekat sa podrumom je procenjen na 900.000 evra, a drugi sa lođama i terasama na 1,9 miliona evra. Nasipanje dvorišta zemljom „u kaskadama“ vredi 24.000 evra. Dalje, tu je još jedan stambeno-ekonomski objekat, vrednosti od 94. 000 evra,

Bunar košta 2.000 evra, fontana 2.500, a staze i ivičnjaci od „behaton pločica“ ukupno 19.000 evra. Bazen sa platoom od keramičkih ploča u površini od oko 170 metara kvadratnih procenjen je na 65.000 evra, a dve garaže na 66.000 dinara.

Ukupno 37 stavki, na tom dokumentu, grubo je procenjeno na tačno 3,384,540 evra, a 35 odsto avansa za nadoknadu za eksproprijaciju je 1,184.589 evra, na koji je dodato još 20.000 evra za vrednost zemljišta, što je Savatijeviću i isplaćeno. Spisak je datiran 3. februara 2010, a cela ova priča dospela je u javnost pošto su je objavili funkcioneri Srpske napredne stranke.

Zanimljivo je i da postoji još jedan, zapisnik na kojem nema datuma, i na kome je gruba procena iznosila 2,7 miliona evra, od kojih je 35 odsto, odnosno 947.390 evra bilo predviđeno za prvu tranšu naknade za eksproprijaciju, ali na njemu je jedna stavka manje – ukupno 36.

Kao što je poznato, Savatijević je u avgustu pušten iz pritvora da se brani sa slobode, pošto je Specijalnom sudu u Beogradu kao jemstvo založio svoju kuću procenjenu na 250.000 evra upisom hipoteke. Uhapšen je u maju 2011, ali nije sve vreme proveo u Okružnom zatvoru, jer mu je jedno kraće vreme bio određen i kućni pritvor. Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je protiv Savatijevića dve optužnice – jednu zbog afere Kolubara, a drugu zbog malverzacija u Putevima Srbije. U ovom drugom slučaju tereti se da je sa još 16 osoba, među kojima je i direktor Puteva Srbije Branko Jocić, učestvovao u malverzacijama, na izgradnji puteva. Tužilaštvo je štetu za budžet procenilo na više od 300 miliona dinara.

Druga optužnica ga sa još 27 okrivljenih tereti za zloupotrebu službenog položaja u basenu Kolubara, čije je oštećen budžet za 8,4 miliona evra. Optuženo je 12 rukovodilaca Kolubare i 16 vlasnika privatnih preduzeća, zbog zloupotreba sa zakupom mehanizacije. Savatijević, koji je svojevremeno bio član Upravnog odbora EPS, vlasnik je više privatnih preduzeća, među kojima i TV stanice Spektar. Suđenje po ovoj optužnici još nije počelo. Tvrdi se da je Savatijević svojevremeno bio član Stranke srpskog jedinstva koju je osnovao pokojni Željko Ražnatović Arkan, te da je ostao u bliskim vezama sa Jedinstvenom Srbijom Dragana Markovića Palme, proisteklom iz SSJ.

DS: Ko se okoristio da odgovara

Eksproprijacija celog naselja Vreoci izvršena je u skladu sa odlukom Vlade Vojislava Koštunice iz 2007, navodi Nebojša Ćeran, koji je bio direktor RB Kolubare u vreme procene i isplate dela vrednosti Savatijevićeve kuće. „Procenu vrednosti su vršili veštaci Kolubare a na osnovu nje je građanima isplaćivan avans dok bi konačni obračun vršili veštaci Gradskog zavoda za veštačenje. Poslovodstvo sam vodio tako da sprovodi antikorupcionašku poslovnu politiku, a ako se neko u hiljadama javnih nabavki i hiljadama eksproprijacija okoristio, naravno da treba da odgovara „, izjavio je Ćeran u pisanom saopštenju, koje je medijima dostavljeno preko Informativne službe DS, nakon što je otkazana najavljena konferencija za novinare. U saopštenju je on potpisan kao član Glavnog odbora. Ćeran je inače sada direktor GSP Beograd, kao i šef resornog Odbora DS za energetiku.

Istražne radnje u interesu zaposlenih

Direktor Rudarskog basena Kolubara Milorad Grčić izjavio je da se istražne radnje u tom preduzeću sprovode kako bi se zaustavio nekontrolisan odliv novca iz kompanije koja puni budžete opština i hrani više od 15.000 porodica. Grčić je u saopštenju koje je dostavilo RB Kolubara poručio građanima i zaposlenima u tom preduzeću da se sve istražne radnje sprovode u njihovom interesu. „U RB Kolubara najveći broj radnika pošteno radi svoj posao i u veoma teškim radnim uslovima obezbeđuje bezbednost i stabilnost našeg energetskog sistema“, navodi Grčić i dodaje da im „sigurno nije prijatno da slušaju kako rade u kompaniji u kojoj su svi okarakterisani kao lopovi“. On je rekao da se „ne radi o kolektivnoj odgovornosti, već je reč o neodgovornim pojedincima koji za to treba da snose ličnu odgovornost“. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari