Grčić smenio četiri direktora, ali ne i sebe 1Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/MO

Izgleda da Milorad Grčić, v. d. direktora Elektroprivrede Srbije, nema nameru da podnese ostavku posle energetskog kolapsa od pre nekoliko dana, kao i zbog dovođenja čitavog sistema u krizu koja još nije prevaziđena.

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici Vlade posvećenoj problemima u snabdevanju energijom poručio da „odgovorni moraju da snose posledice“, kao i da „danas, sutra, kad bude zgodno“ očekuje reakciju Milorada Grčića, v. d. direktora Elektroprivrede Srbije, što su svi protumačili kao poziv da se on povuče sa te funkcije, Grčić je uradio nešto drugo – smenio je četiri direktora za koje je, „posle analize događaja koji su doveli do zastoja rada blokova u TENT-u u noći između subote i nedelje“ utvrdio da snose odgovornost. U saopštenju EPS-a navodi se da je „Milorad Grčić, v. d. direktora Elektroprivrede Srbije, doneo odluku o smeni odgovornih u lancu proizvodnje uglja i električne energije“.

Zbog „propusta u radu biće smenjeni Dejan Jevtić, izvršni direktor za proizvodnju uglja, Milan Mišković, direktor proizvodnje uglja u RB Kolubara, Savo Bezmarević, izvršni direktor za proizvodnju energije i Goran Lukić, direktor proizvodnje energije u ogranku TENT“.

Grčić svoju ostavku nije pomenuo a zaposleni u EPS ne veruju ni da će to ikada uraditi. Moguće je i to da je bio svestan kako tu postoji problem – prema zakonu, on nije više direktor EPS-a jer mu je jednogodišnji, maksimalni mandat u statusu vršioca dužnosti istekao još u martu 2017. na šta je ukazala i organizacija Transparentnost Srbija.

– Direktor EPS-a zapravo nema nikakav status ni direktora ni v.d. direktora, iako Ministarstvo privrede tumači kako na toj funkciji treba da ostane, dok se po konkursu ne imenuje novi. Za to, međutim, nema nikakvog pravnog osnova. Jedino što Vlada može je da konstatuje kako mu je pre četiri-pet godina prestao mandat, ali nisam siguran da će to učiniti jer onda imaju problem sa pravnim posledicama od tog perioda do danas. Naravno, treba i da imenuju nekog po konkursima koje su raspisivali u dva navrata, u martu 2016. i godinu dana kasnije i za koje nema podataka da li su poništeni i šta se sa njima desilo. Mogu naravno da imenuju i nekog drugog kao v.d. da ispune formu, ali i tu postoje zakonska ograničenja – kaže za Danas Nemanja Nenadić iz Transparentnosti i dodaje da čak i ako Grčić da ostavku, to nema nikakvog pravnog dejstva.

On podseća da je ta organizacija pokušala čak i da kod Agencije za privredne registre izbriše status direktora u firmama gde im je mandat vršioca dužnosti istekao, ali da to nije prihvaćeno sa obrazloženjem da bi takav nalog trebalo da dođe iz Vlade ili Ministarstva privrede, koje vrši nadzor nad radom javnih preduzeća.

Ekonomista LJubomir Madžar objašnjava kako nije sporno to što deo krivice pada na direktora EPS-a i na one oko njega, koje je postavio i birao.

– Međutim, lanac odgovornosti ne može da se završi na njemu utoliko pre što mi znamo da u našem društvu sve bitne odluke izviru iz jedne tačke. Ta tačka se zove „On“, sa velikim O. Verovatno su oni iznad direktora EPS-a, procenili da je bolje da odmah pokrenu pitanje odgovornosti upravo sa Grčićem u nadi da će time biti izbegnute posledice za one koji su iznad njega. U tome će verovatno uspeti i to bi mogao da bude motiv za ovu najnoviju akciju. A odgovornosti ima na svima, pogotovu na onima koji su postavili te kadrove koji izgleda ne rade svoj posao kako treba i koji su svoja radna mesta zadobili više po osnovu lojalnosti nego stručnosti – ističe Madžar.

 

Grčić traži pomoć MUP i BIA

– Do sada je utvrđeno da je do problema došlo na više nivoa, u „Kolubari“ je u vagone utovaren ugalj lošijeg kvaliteta koji se tokom transporta natopio vlažnim snegom i zamrznuo. Takav ugalj nije smeo da bude upotrebljen u blokovima termoelektrana. Ove greške dovele su do zastoja u radu blokova i grejanja Obrenovca – navodi EPS u pisanom saopštenju i dodaje da „Milorad Grčić ističe da je odgovornost za rad celog sistema na njemu, kao direktoru Elektroprivrede Srbije, ali i da neposredni rukovodioci moraju da snose odgovornost za nedopustive greške u radu“.

Kaže i da će „zbog svih nerazjašnjenih okolnosti koje su izazvale zastoj u sistemu, EPS zatražiti pomoć u daljoj istrazi od MUP-a i bezbednosnih službi, kako ne bi došlo do eventualnih novih propusta ili namernih grešaka u radu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari