Grešku priznali, odgovornost za štetu ne traže 1Foto: FoNet Kostadin Kamenov

Niško javno komunalno preuzeće Naissus više neće imati monopol nad izgradnjom vodovodne i kanalizacione mreže u gradu jer je radove naplaćivao i duplo više nego što je njihova cena na tržištu i probijao rokove.

 Ti poslovi ubuduće će se dodeljivati najpovoljnijim ponuđačima na tenderu, odlučeno je na poslednjoj sednici Gradskog veća Niša.

Izgradnja ove mreže poverena je Naissusu krajem januara 2014. godine dvema odlukama Skupštine grada o proširenju delatnosti tog javnog preuzeća, čime su istovremeno ti poslovi izuzeti iz sistema javnih nabavki. Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF), samostalno i nezavisno gradsko telo, zahtevalo je tada od Skupštine grada da poništi te odluke, pozivajući se na predhodno pribavljeno mišljenje Uprave za javne nabavke u kojem se navodi da su one protivne Zakonu o javnim nabavkama. Nijedna odbornička grupa, ni iz vlasti ni iz opozicije, nije prihvatila zahtev LAF-a niti inicirala poništenje odluka u Skupštini.

Na sednici aktuelnog Gradskog veća rečeno je da je cilj proširivanja delatnosti niškog Vodovoda na izgradnju i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže bio da se „uštedi na raspisivanju tendera“, kao i ubrzavanje infrastrukturne izgradnje. Nadzorom je, međutim, utvrđeno da je Naissus naplaćivao izgradnju značajno skuplje nego dok su ovi poslovi bili u sistemu javnih nabavki, a da je pri tom kasnio sa radovima, uz obrazloženje da je „morao da raspisuje javne nabavke za repromaterijal“.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović nije odgovorio na pitanje novinara koliko je u protekle dve i po godine iz gradske kase izdvojeno za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže. On je ipak kao primer preskupe izgradnje naveo radove na sekundarnoj mreži u Gornjem Komrenu, koju je Vodovod naplatio deset miliona, a „tenderom je mogla da bude završena za pet do šest miliona“. Ovakvu odluku Gradskog veća obrazložio je „interesom grada da štedi novac građana, a da grad što više toga izgradi“.

– Odluka je doneta dve i po godine prekasno. Za to vreme JKP Naissus je izvodio radove protivno Zakonu o javnim nabavkama, nedozvoljeno je jačao svoj monopolski položaj, a pri tom nanosio štetu budžetu, odnosno gradu i građanima Niša, jer je radove naplaćivao značajno skuplje nego da su bili na tržištu. Istovremeno, njihovo izuzimanje iz sistema javnih nabavki značajno je povećalo rizik od korupcije, jer je sve u vezi sa takvim poslovima bilo još manje vidljivo nego na tenderima. Nije dovoljno da aktuelna vlast indirektno prizna grešku i oduzme monopol Naissusu u ovim poslovima, već je neophodno da neko zbog ozbiljnih sumnji u nezakonitost i nanošenje štete gradskom budžetu snosi odgovornost. Tek tada će odluka Gradskog veća imati smisla – kaže Valentina Krstić, članica LAF-a.

Prilikom donošenja zakonski spornih skupštinskih odluka o proširenju delatnosti Naissusa tadašnji zamenik gradonačelnika LJubivoje Slavković je kazao da izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže „neće biti skuplja“, te da će „stručnjaci raditi analizu Naisusovih cena“, a „formiraće se i nezavisni nadzorni organ koji će kontrolisati cene i kvalitet radova“. On je rekao da „takvo rešenje dozvoljavaju Zakon o javnim nabavkama i Uprava za javne nabavke“, a da ga „imaju i neke druge lokalne samouprave“.

Uprava za javne nabavke je, međutim, u mišljenju koje je u to vreme dostavila LAF-u, navela da ove skupštinske odluke nisu u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama jer na teritoriji grada „postoje i drugi privredni subjekti koju mogu obavljati takve delatnosti“. Uprava je podsetila i da Ustav Srbije nalaže da „svi privredni subjekti imaju jednak pravni položaj na tržištu“, a „zabranjuje akte kojima se protivzakonito ograničava slobodna konkurencija stvaranjem ili zloupotrebom monopolskog ili dominantnog položaja“.

Od Dejana Andrejevića, direktora JKP Naissus, nismo uspeli da dobijemo komentar do zaključenja ovog izdanja.

 

Svi smo na šteti

– Pre donošenja skupštinskih odluka u korist Naissusa na tenderima za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže javljalo se po desetak firmi iz Niša i okoline. Nakon takvih odluka ja sam bio prinuđen da radim u Leskovcu, Vranju, Pirotu, Dimitrovgradu, što mi je povećavalo troškove i smanjivalo zaradu, jer nisam radio u gradu u kojem je sedište moje firme. Dakle, svi mi smo otežano poslovali i naneta nam je šteta – kaže jedan od izvođača radova koji je želeo da ostane anoniman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari