Grupa Emirejts objavila rekordnu dobit od 5,1 milijardi dolara, porast od 71 odsto 1 Foto: Pixabay/Pexels

Grupa Emirejts (Emirates) sa sedištem u Dubaiju i vlasnica istoimene najveće bliskoistočne aviokompanije saopštila je danas rekordnu godišnju neto dobit od 5,1 milijardi dolara, što je porast od 71 odsto u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu.

U fiskalnoj 2023-2024. godini završenoj krajem marta, grupa je pokazala nove rekordne rezultate, rekao je generalni direktor Šeik Ahmed ben Saed al Mahtum u saopštenju.

On je naglasio veliku tražnju za vazdušnim saobraćajem i uslugama vezanim za putovanja u svetu. Emirejts grupa je u vlasništvu vlade Dubaija.

Sama aviokompanija Emirejts imala je dobit od 4,7 milijardi dolara, što je rast od 63 odsto na godišnjem nivou. Grupa Emirejts ima takođe firmu Dnata, kompaniju koja obezbeđuje usluge na aerodromu Dubaija, jednom od najposećenijih aerodroma na svetu, kao i firme za hranu, pića i zabavu.

Aviokompanija Emirejts prevezla je 51,9 miliona putnika u protekloj fiskalnoj godini u odnosu na 43,6 miliona prethodne godine.

„Tokom cele godine videli smo veliku tražnju za vazdušnim saobraćajem i uslugama vezanim za putovanja širom sveta i zato što smo mogli brzo da delujemo i isporučimo šta klijenti hoće ostvarili smo sjajne rezultate“, rekao je Šeik Hamed bin Saed al Mahutm.

Grupa je već beležila rekordnu dobit prošle godine od tri milijarde dolara posle dve godine snažnih gubitaka kao posledica epidemije kovida-19.

Ova finansijska situacija „danas nas stavlja u solidni položaj i dozvoljava nam da investiramo da bi ponudili još bolje proizvode i usluge i veću dodatnu vrednost“, rekao je šef kompanije.

Grupa je imala investicije od 2,4 milijradi dolara u 2023-2024. godini „uložene u nove avione, instalacije, opremu, kompanije i vrhunsku tehnologiju da podrži plan rasta, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari