GSP Beograd otkazao donaciju od 50 tramvaja, Švajcarski BLT ih šalje na reciklažu 1Foto: Pixabay/3284692

Švajcarski BLT započinje postupno ukidanje tramavaja Šindler, kao i njihovo postepeno slanje na reciklažu, zato što je GSP Beograd otkazao donaciju od 50 ovih tramvaja neposredno pre potpisivanja ugovora, navodi se u saopštenju BLT-a od pre nekoliko dana.

„Pošto 50 Šindler tramvaja neće biti preuzeti po dogovoru, prva vozila se sada recikliraju. Šindlerovi tramvaji će se postepeno do kraja 2025. gasiti u turama od po četiri do pet njih. Trenutno BLT zajedno sa Seco proverava da li se oko 20 zglobnih vagona tipa Be 4/8 Sedan može isporučiti u Lavov u Ukrajini“, navodi se u saopštenju, u kojem se dodaje da je GSP Beograd obavestio BLT da je plan najvećeg beogradskog javnog prevoznika da se nabave novi tramvaji u periodu do EXPO 2027.

Na ovaj potez BLT se odlučio, kako se može videti, i zato što mu je potrebno mesta za nove TINA tramvaje.

Kako je napomenuto, kada je reč o tramvajima koji idu na reciklažu, 80 do 90 odsto materijala, uglavnom čelika, moći će ponovo da se koristi.

Projekat donacije švajcarskih tramvaja srpskoj prestonici pokrenut je 2001. godine dogovorom Švajcarske i Srbije i grada Bazela.

Tramvaji sa prikolicama i rezervnim delovima dopremani su u Beograd u nekoliko tura. Poslednji su stigli pre oko osam godina, a Beogradu je do tada isporučeno više od 100 tramvaja sa prikolicama (oko 65 tramvaja i oko 50 prikolica koji su uglavnom bili marke Divag i Šindler).

U trenutku kada su, u okviru prvih tura ovi tramvaji isporučeni, ta donacija je, kako nezvanično ističu upućeni u ovu donaciju sa kojima smo razgovarali, i te kako značila za beogradski tramvajski podsistem u kome su okosnicu činile češke „kate“ i kada ni na vidiku nije bila nabavka novih tramvaja (CAF tramvaji nabavljeni su znatno kasnije).

Ove isporuke, kako poznavaoci ove teme nezvanično navode, bile su značajne i zbog toga što je reč o kvalitetnim i odlično održavanim i udobnim vozilima, iako su stara oko pola veka.

Sagovornici sa kojima smo razgovarali napominju da bi, ako se u obzir uzmu najave iz grada o skorom raspisivanju tendera za još 100 novih tramvaja, pored već aktuelnog, a trenutno suspendovanog, postupka nabavke 25 tramvaja, pojavio bi se problem gde sva ta vozila smestiti.

Kako nam je pojašnjeno, kada bude počela isporuka prvih novih tramvaja moraće da bude povučen iz saobraćaja i iz depoa deo najdotrajalijih vozila. Ukoliko bi, teorijski, kako nam je rečeno, bila preuzeta i švajcarska donacija, a i ako bi u narednom periodu postepeno stizali novi tramvaji, sva ta vozila ne bi mogla da nađu mesto u GSP-ovim pogonima.

Kada je reč o finansijskoj strani donacije, isporuku odnosno dopremanje doniranih tramavaja i rezervnih delova plaćao je najvećim delom Beograd, što bi i ovog puta bio slučaj da je donacija prihvaćena.

Pošto sredstva za to dopremanje nisu mala, kako nam je rečeno, u ovom trenuku ne bi finansijski bilo opravdano da se plati dopremanje tramvaja za koje postoji velika šansa da bi vrlo brzo, isporukom potpuno novih tramvaja, bili otpisani u staro gvožđe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari