"Haljinu će pozajmiti, a šminka se sama": Najskuplje i najjeftinije kombinacije za odlazak na matursko veče u Srbiji 1Foto: Grad Kikinda

Najmanje 200 evra koštaće devojke, a nešto malo manje od toga momke proslava maturske večeri ovog juna.

Za devojčice 200 evra je cena u slučaju “skromnijeg” izbora haljine, nakita ili torbe i cipela. U suprotnom, za one čiji roditelji to mogu da priušte, za izgled tokom jedne večeri moglo bi da se izdvoji znatno više, čak i 1.000 evra i više.

Ono bez čega se ne može jeste prostor za proslavu, a on je gotovo svake godine, makar u Beogradu, u nekim od poznatijih i boljih hotela. Ove godine proslava je u proseku 8.000 dinara, a olakšica za roditelje je što to mogu da plate u nekoliko rata. Potraga za haljinama standardno najviše traje, a one se u beogradskim buticima mogu naći po ceni od 3.000 do 5.000 dinara, ali i za više od 10.000 dinara. One “šljašteće” u buticima specijalizovanim za svečanu garderobu koštaju čak i više, baš kao i brendirane, bilo da se radi o domaćim dizajnerima ili stranim markama.

“Haljine su jako skupe, u buticima je cena između 15.000 i 50.000 dinara, pritom mislim na lepu pristojnu haljinu koju zaslužuje moja ćerka. Ukoliko se šije haljina po meri onda je to i do 500 evra. U tu cenu su uračunate ruke, materijal i najmanje tri probe. Tako mi je reklo nekoliko krojačica koje sam zvala”, kaže mama jedne maturantkinje.

Višednevna potraga završena je tako što će, kako kaže, haljinu pozajmiti od sestre njene najbolje drugarice, a njima ostaje da kupe sandale, što će ih koštati negde od 7.000 do 15.000 dinara, kao i torbicu i nakit. Proslava u Hiltonu je 8.500 dinara i već je plaćena.

“Dugo smo razmišljali da li da ide na maturu ili ne jer je sve mnogo skupo. Suprug i ja imamo troje dece, studentkinju, srednjoškolku i osnovca, a plate su nam daleko ispod beogradskog proseka”, kaže naša sagovornica.

Cene cipela i sandala za devojke su od 4.000 dinara, na primer u Bati, do nekoliko hiljada dinara više u drugim popularnim radnjama obuće, čak i do 300 ili 400 evra koliko košta brendirana obuća stranih proizvođača. Slična je situacija sa torbama, koje mogu da se nađu za 1.000 dinara u jeftinim radnjama, pa do nekoliko stotina evra koliko su “markirane”. Nakit može da ide i ne mora, a cene se i tu razlikuju u zavisnosti da li neko želi zlatnu ogrlicu i minđuše ili obične đinđuve, koje onda mogu da koštaju od 1.000 do nekoliko hiljada dinara.

Nakit možda i ne mora, ali ono što je kod devojaka postalo apsolutni hit i nešto pod obavezno poslednjih godina jeste – sređivanje noktiju, veštačke trepavice i profesionalna šminka. Uz obaveznu frizuru.

Samo manikir i lakiranje noktiju po salonima u Beogradu je od 700 dinara, ali ako se želi i gel lak onda cena raste na 1.200 i više, u proseku je 1.500 dinara. Frizura je od 600 dinara za obično feniranje do 1.000 i više dinara za jednostavnu frizuru poput repa, dok cena za one komplikovanije frizure ide i do 7.000 dinara. Profesionalna šminka je neizostavna kod većine devojaka, a ponuda je raznovrsnija nego što može da se zamisliti.

Za šminkanje treba izdvojiti minimum 1.750 dinara, ali najčešće je prosečna cena 3.000 dinara, neki saloni nude popuste za svakog sledećeg maturanta, a dosta je onih koji nude sve odjednom – i šminku, frizuru i veštačke trepavice. To onda može da košta i do 100 evra. Naravno, ovo su cene koje važe u salonu, oni koji imaju želju da im se dođe na noge taj luksuz plaćaju još nekoliko hiljada dinara.

Još jedan luksuz, a i to je postalo “stvar prestiža” kada se radi o maturama je dolazak limuzinom na proslavu. To zadovoljstvo košta 450 evra za dva sata vožnje po gradu i šampanjac.

Maturanti srednje ekonomske škole Nada Dimić iz Zemuna maturu će proslaviti u Kraun plazi, što će ih koštati oko 8.000 dinara. Jedna od maturantkinja iz ove škole, haljinu je, kako kaže, platila 12.000 dinara. Njena najbolja drugarica je izdvojila za haljinu 26.000 dinara.

Mama maturantkinje iz Zemuna za naš list kaže da su za proslavu već platili nepunih 8.000 dinara, a da je njena ćerka skromna, te da ih neće matura previše koštati.

“Pozajmiće haljinu od drugarice, sama se šminka jer to zna dobro da radi, sandale i torbu je kupila”, kaže ona. Ipak, i tokom same večeri maturanti će morati da ponesu džeparac, jer u cenu nisu uračunate fotografije, kao ni žestoka pića u hotelu.

Za dečake je sve mnogo jednostavnije, zato i jeftinije. Na primer, obično za maturu žele košulju i pantalone, tako da u zavisnosti od toga da li se “lože” na brendove ili ne – mogu da nađu košulje za 2.500 do više hiljada dinara, cipele ili patike od 4.000, 5.000 dinara pa naviše i pantalone opet za sličan iznos. Ukoliko se odluče za odela, ona u beogradskim radnjama ovih dana koštaju u proseku od 11.000 do 15.000 dinara, naravno ima i onih koja su dosta skuplja. U tom slučaju ide i kravata ili leptir mašna, što poskupljuje autfit za nekoliko hiljada dinara. Muškarci su obično pošteđeni posebno atraktivnih frizura, šminke ili manikira, ali ako se, ipak, odluče za ovo poslednje, u salonima manikir mogu da dobiju za 600 dinara.

Mala matura jeftinija

Obe mame sa kojima smo razgovarali imaju po dva maturanta – malog i velikog. Jedna od njih kaže da u njihovoj školi na Vračaru još nisu objavili gde će se održati proslava, ali na nekoliko mesta mali maturanti plaćaju nekih 4.000 do 4.500 dinara za proslavu, a to podrazumeva i organizovan prevoz dece do restorana i nazad.

I ostali troškovi su skromniji od onih koje imaju srednjoškolci. Za haljine se najčešće ne biraju one skuplje od 100 evra, a trend poslednjih godina među devojčicama je sređivanje noktiju. Dečaci bi rado izabrali samo patike i farmerke, ali i u tom slučaju mala matura roditelje ne može da košta manje od 100 do 150 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari