HBIS: Pred tužilaštvom zbog kvara iz 2021. godine 1foto EPA/KOCA SULEJMANOVIĆ

Kompanija HBIS grupa Serbia Iron & Steel u čijem vlasništvu je železara u Smederevu saopštila je da su se našli pred Prvim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu zbog zagađenja vazduha podnete za prekršaje načinjene 2021. godine.

„Na glavnim pretresima održanim u maju 2024. godine, predstavnici kompanije HBIS Serbia su konstatovali da su zabeležena određena prekoračenja emisija koja su rezultat nepredviđenih okolnosti u proizvodnom procesu. Incidenti su nastali kao posledica kvara na sistemu za otprašivanje pojedinih procesa proizvodnje, što je uzrokovalo privremeno povećanje emisije“, objašnjavaju u železari.
 
Kako navode, kompanija je odmah nakon incidenata preduzela sve neophodne mere kako bi se slične situacije ubuduće izbegle.

„Već 2021. godine uvedeno je kontinuirano merenje emisija, dok je tokom 2022. godine instaliran sistem alarma koji upozorava na potencijalna prekoračenja graničnih vrednosti, kako bi operateri mogli na vreme da reaguju u vanrednim situacijama“, ističu u HBIS.

Oni napominju da su investirali više od 300 miliona evra u projekte zaštite životne sredine. 

„Izgradnjom nove aglomeracije zamenjene su četiri stare linije sinterovanja. Samo ova modernizacija je dovela do smanjenja godišnje prosečne emisije PM10 čestica sa 85 mg/m3 u 2011. godini na 36,8 mg/m3 u 2023. godini.

Transparentnost u monitoringu emisija omogućava da svi zainteresovani mogu da prate rezultate merenja na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, zahvaljujući monitoring stanici koju je HBIS Serbia donirala Agenciji za zaštitu životne sredine, a koja se nalazi u Radincu“, navode u HBIS.
 
Oni kažu da HBIS Serbia nije ranije bila kažnjavana za prekršaje i da je problem u ovom slučaju iz 2021. godine rezultat zastarele tehnologije filtera koju je kompanija nasledila, a za čiju modernizaciju je potrebno vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari