Kako je domaća hemijska industrija postala lider održive energetske tranzicije u Srbiji? 1Foto: Elixir Group

Eliksir Grupa (Elixir Group) prepoznala je dekarbonizaciju proizvodnje kao šansu za razvoj i započela svoj najveći investicioni ciklus „Prahovo 2027“ kao najveći privatni industrijski poduhvat na Zapadnom Balkanu što uključuje više tehnološki povezanih projekata vrednih preko 300 miliona evra koji će kroz primenu novih tehnologija otvoriti 200 do 300 radnih mesta.

Dekarbonizacija je visoko na listi prioriteta u agendi Evropske unije (EU). U pokušaju da odgovori na rastuće izazove klimatskih promena EU je kroz Zelenu agendu započela tranziciju privrede ka karbonski neutralnom poslovanju.

Od poslednjeg kvartala 2023. godine, obaveza kompanija izvoznika u EU iz sektora aluminijuma, gvožđa/čelika, cementa, mineralnih đubriva, električne energije i vodonika je da svoje partnere izveštavaju o emisijama gasova sa efektom staklene bašte (GHG), uticala je na domaću industriju da pokrene investicije u dekarbonizaciju proizvodnje kako bi ostala konkurentna na ovom tržištu.

Vodeći proizvođač u oblasti hemijske industrije i agrobiznisa, Eliksir Grupa ovo vidi kao priliku za dalji rast, započinjući najambiciozniji industrijski investicioni ciklus u Srbiji: „Prahovo 2027“ koji uključuje više tehnološki povezanih projekata čija je ukupna vrednost preko 300 miliona evra.

Ambiciozne projekte ciklusa „Prahovo 2027“ na Beogradskom energetskom forumu predstavio je potpredsednik za korporativni razvoj Eliksir Grupe Matthias Predojević.

On je podsetio da u okviru hemijske divizije poslovnog sistema Elixir Grupa posluju kompanije Elixir Prahovo i Elixir Zorka koje proizvode fosfornu kiselinu, mineralna đubriva i druge hemijske proizvode, koji se oko 70% plasiraju na izvozna tržišta, gde dominira EU tržište.

– Prioriteti investicionog ciklusa „Prahovo 2027“ su dekarbonizacija i cirkularnost. Cilj nam je da tehnološki povezanim greenfield investicijama, koje su pokrenute i biće realizovane do kraja 2027. godine, razvijemo postojeći kompleks u Prahovu u savremeni, tehnološki integrisani, resursno i energetski efikasni industrijsko-hemijski park. U okviru ovog investicionog ciklusa izgradićemo četiri nova greenfield postrojenja sa kompletno novom industrijskom infrastrukturom. To su: nova fabrika fosforne kiseline, fabrike za proizvodnju kristalnih, praškastih i tečnih đubriva, kao i Energana za energetsko iskorišćenje otpada – ukazuje Predojević.

Kao primer koliko će „Prahovo 2027“ unaprediti postojeću proizvodnju hemijske divizije navodi da će upotrebom najsavremenije tehnologije nova Fabrika fosforne kiseline imati duplo veći kapacitet proizvodnje.

Takođe, biće značajno resursno i energetski efikasnija od postojeće, trošiće duplo manje toplotne i električne energije po toni proizvoda i imaće šest puta niže vrednosti emisija. Nova fabrika će početi sa radom početkom 2026. godine, a svojim kapacitetom će obezbediti ključnu sirovinu za ostale planirane nove proizvode.

Na pitanje da li je dekarbonizacija dodatno birokratsko i ekonomsko opterećenje ili poslovna prilika, potpredsednik za korporativni razvoj Eliksir Grupe ističe da ona nema alternative.

– Ulažemo u održivu budućnost kroz održivu industrijsku strategiju zelene tranzicije, uključujući dekarbonizaciju i cirkularnost naše proizvodnje. Primenjujemo najviše evropske standarde i najbolje dostupne tehnike kroz inovacije. Dekarbonizaciju vidimo kao poslovnu priliku da se pozicioniramo kao pouzdan regionalni proizvođač i dobavljač sa visokim kvalitetom proizvoda, kratkim transportnim putevima i niskim karbonskim otiskom – navodi naš sagovornik.

Kako je posebno naglasio, primena novih tehnologija u Elixir Prahovu će omogućiti otvaranje novih radnih mesta.

– Koristimo iskustva razvijenih zemalja i verujemo u domaće znanje. Zato ulažemo u inženjerski kadar i stvaramo prilike za novo zapošljavanje. U periodu do kraja 2027. otvorićemo 200 do 300 radnih mesta, sa posebnim fokusom na inženjere svih struka i ekspertiza koji će imati priliku da prođu obuke za rad sa najsavremenijim tehnologijama od kojih će neke prvi put biti primenjene u ovom delu Evrope, ali i veliki broj operativnih pozicija. Prahovo će u pravom smislu reči biti ilustracija sintagme: inženjerstvo na delu. U Eliksiru smo uvereni da odgovornim radom i ovako velikim investicionim poduhvatom doprinosimo sveukupnom razvoju Negotinske krajine i Istočne Srbije, pa smo, želeći i da našim zaposlenima unapredimo uslove života po meri drugih većih gradova, počeli izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa Elixir Garden u centru Negotina – poručuje Predojević.

Ambiciozni planovi za dekarbonizaciju proizvodnje se ne završavaju 2027. jer Elixir Grupa već planira i potpuni prelazak na alternativne i obnovljive izvore energije koji će zameniti fosilna goriva i doprineti postepenom smanjivanju energetskog ugljeničnog otiska sa ciljem potpune dekarbonizacije do 2030. godine.

– Svojim tehnološkim usavršavanjima smanjujemo potrošnju energije po toni proizvoda, dok ćemo prelaskom na alternativne i obnovljive izvore energije smanjiti ugljenični otisak i ostvariti ciljeve dekarbonizacije naše proizvodnje. Tehnološka usavršavanja se odnose na izgradnju novih greenfield fabrika koje koriste efikasniju tehnologiju za proizvodnju fosforne kiseline, ali i novih vrsta kristalnih, praškastih i tečnih đubriva, koji doprinose tranziciji ka održivoj i regenerativnoj poljoprivredi. Projekat izgradnje energane na otpad jedan je od najvažnijih u našoj tranziciju ka alternativnim izvorima energije. Svoj plan daljeg razvoja na lokaciji kompleksa u Prahovu predstavili smo najpre lokalnoj zajednici i meštanima, pozivajući ih da se uključe, kako bismo kroz dijalog doprineli punoj transparentnosti i uzajamnom razumevanju, kako naših razvojnih planova, tako i potreba naše lokalne zajednice. Vrata naše Kancelarije za saradnju sa lokalnom zajednicom u centru Negotina otvorena su za sva pitanja i inicijative građanki i građana ove opštine i okruženja. Naš sledeći strateški cilj je proizvodnja i upotreba energije vetra i sunca, čime ćemo postići potpunu dekarbonizaciju proizvodnje do 2030. godine – zaključuje Predojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari