Higijeničarku pred penzijom proglasili tehnološkim viškom 1

Rukovodstvo Gradskih tržnica u Kragujevcu proglasilo je Svetlanu Milenković, siromašnu radnicu sa hendikepom, koja živi sama, tehnološkim viškom.

Milenkovićevoj nedostaje devet meseci radnog angažmana do sticanja uslova za naknadu za nezaposlene u trajanju od dve godine, nakon čega bi ostvarila zapravo na penzionisanje. Ali, pošto je sada proglašena za višak, od Nove godine će ostati bez posla i ikakvih primanja, saopštio je Savez samostalnih sindikata Srbije u Kragujevcu.

Kako se dodaje u saopštenju, molba da je zadrže na poslu još devet meseci, nakon 13 godina rada na poslovima higijene u Gradskim tržnicama, nije uslišena.

Tako će ova radnica ostati i bez mogućnosti da se zaposli u šezdesetim godinama, i moraće da čeka do septembra 2019. godine, da ostvari pravo na penzionisanje.

– Iako su postojala i druga rešenja, poslovodstvo Gradskih tržnica je izabralo ono najlakše: otpuštanje usamljene i nezaštićene pripadnice romskog naroda. Pozivamo javnost, vlast u gradu Kragujevcu, ministra za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, kao i članove romskih organizacija da dignu glas protiv ove svojevrsne diskriminacije – ističe se u saopštenju kragujevačkog Samostalnog sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari