kabinskog osoblja Jat ervejza saopštio je juče da je otkazao protestni skup zakazan za danas ispred sedišta nacionalne aviokompanije. U saopštenju se navodi da je, nakon najave protesta, menadžment Jata pozvao na razgovor predstavnike sindikata i da je jučerašnji sastanak završen uspešno s obzirom na to da je rukovodstvo kompanije pristalo na minimalnu korekciju zarada.

kabinskog osoblja Jat ervejza saopštio je juče da je otkazao protestni skup zakazan za danas ispred sedišta nacionalne aviokompanije. U saopštenju se navodi da je, nakon najave protesta, menadžment Jata pozvao na razgovor predstavnike sindikata i da je jučerašnji sastanak završen uspešno s obzirom na to da je rukovodstvo kompanije pristalo na minimalnu korekciju zarada. Sindikat podseća da je reč o prvom povećanju zarada toj kategoriji zaposlenih posle gotovo tri godine i dodaje da se pregovori o ostalim zahtevima nastavljaju, a najavljene aktivnosti sindikata zamrzavaju do daljnjeg. Međutim, juče je menadžment Jata uputio saopštenje medijima u kojem se navodi da zahtev za povećanje zarada nije prihvaćen. „Jat ervejz se, uprkos najboljim poslovnim rezultatima u poslednjih 17 godina, zbog enormnog rasta cena goriva, nalazi u izuzetno teškoj situaciji i nije u mogućnosti da bilo kojoj kategoriji zaposlenih izađe u susret i poveća zarade. Odluka menadžmenta Jat ervejza je čvrsta i ne ostavlja mogućnost za kompromis“, navodi se u saopštenju Jata.
Predsednik sindikata pilota Milan Jovanović bio je veoma iznenađen kada je čuo za saopštenje Jat ervejza s obzirom na prethodne razgovore, kao i na činjenicu da se ti razgovori nastavljaju danas kako bi postignuti dogovor bio „stavljen na papir“. On je za Danas potvrdio da je sindikat, između ostalog, nameravao da traži i smenu direktora Jata, ali da je zbog dogovora stopiran i protest i organizacija konferencije za novinare na kojoj bi bili saopšteni zahtevi.
Prema nezvaničnim informacijama do kojih se juče moglo doći, menadžment Jata pristao je na povećanje plata pilotima, ali ne i stjuardesama, da bi potom usledilo saopštenje uprave da nijedna kategorija zaposlenih neće dobiti veće zarade. Kako smo saznali, zahtev pilota bilo je povećanje plata za šest odsto, a prema dostupnim podacima, prosečna plata kapetana u Jatu iznosi oko 2.500 evra dok ostalo letačko i kabinsko osoblje prima manje zarade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari