Direktor Agencije za restituciju Srbije Strahinja Sekulić izjavio je juče da je ta agencija donela novo rešenje kojim hotel Beograd opet vraća starim vlasnicima. Sekulić je rekao da su se i Pravobranilaštvo i Železnice Srbije, u čijem sastavu posluje taj hotel, žalili na to rešenje i da se sada čeka drugostepena odluka. Rešenja o vraćanju „Beograda“ i hotela „Splendid“ starim vlasnicima poništilo je Ministarstvo finansija i privrede Srbije. Sekulić je rekao da se slučaj „Splendida“ čija je privatizacija nije uspela, nalazi na sudu.


Koordinator Mreže za restituciju Mile Antić rekao je u izjavi za Danas da ta organizacija apsolutno podržava odluku Agencije da zgrada hotela Beograd bude vraćena vlasnicima.

– Ko je odgovoran zbog toga što je odlučeno da zgrada tog hotela bude sredstvo pljačke još devet meseci, koliko je žalba na odluku Agencije odložila njeno sprovođenje? Javna je tajna da je taj hotel služio za izvlačenje novca kroz izdavanje fiktivnih računa da bi se namirivali privatni interesi više od 20 sindikata u Železnici. Nas ne čudi to što je žalba bila podneta, jer kada neko 65 godina koristi neku imovinu za lično bogaćenje, onda ne iznenađuje to da se on sada protivi tome da ostane bez te imovine. Ali mi smo bili šokirani odlukom Ministarstva finansija i privrede da takvu žalbu uopšte uzme u obzir. Međutim, sada imamo novog ministra, kome ćemo ovim povodom poslati i pismo. I za njega će biti veliki test odluka o tome da li će potvrditi stav Agencije da hotel Beograd treba vratiti starim vlasnicima – rekao je Antić, dodajući da bi po vraćanju u privatne ruke taj hotel odmah počeo da smanjuje javni dug, jer bi se PDV plaćao po zakonu, a stari vlasnici su predložili i da sami finansiraju socijalni program za višak zaposlenih u tom hotelu.

Govoreći upravo o koristi vraćanja starih zdanja u ruke pređašnjih vlasnika, Strahinja Sekulić je na okruglom stolu „Uspešna restitucija – uslov za investiranje“ napomenuo da je u beogradskoj opštini Stari Grad do sada vraćeno 400 objekata, ističući da ta opština „zbog toga nije propala“. Sekulić je naveo da je do sada Agencija za restituciju donela više od 6.000 prvostepenih odluka što je, kako je istakao, 30 odsto od broja podnetih zahteva. „Do kraja iduće godine planiramo da rešimo 50 odsto zahteva, a do kraja mandata sadašnje vlade 80 odsto“, rekao je on. Sekulić je ocenio da će iduće godine biti završene neke osnove denacionalizacije, odnosno uglavnom će biti vraćena sva imovina koju je moguće vratiti u naturi, po Zakonu o nacionalizaciji zgrada i poslovnih objekata.

Do sada je vraćeno 1.700 objekata i poslovnih prostora, preko 1.300 hektara šumskog zemljišta i oko 1.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, 100.000 kvadratnih metara građevinskog zemljišta.

„Restitucija je oblik privatizacije i eliminiše državu iz poslovnih odluka. To je dobro jer će investitori i privatni vlasnici moći lako da se dogovore što će ubrzati investicije i smanjiti komplikovane procedure koje opterećuju i privrednike i preduzetnike“, rekao je Sekulić na skupu u Privrednoj komori Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari