Hrvatska država preuzela Agrokor 1Foto:FEHIM DEMIR/EPA

Sabor Hrvatske u četvrtak je po hitnom postupku izglasao “Zakon o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku”, u javnosti poznat kao leks Agrokor, a Ivica Todorić, vlasnik kompanije, već je Trgovinskom sudu podneo zahtev za aktivaciju ovog zakona.

Todorić je u pisanoj izjavi pozvao da se sačuva kompanija i radna mesta, a zaključio je sa: “četrdeset godina sebe uložio sam u izgradnju cijele Hrvatske i regije, stoga sam danas ponosan čovek, jer sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi”.

U osnovi zakon koji navodno važi za sva preduzeća sa više od 5.000 radnika i dugom većim od 7,5 milijardi kuna (oko milijardu evra) a u stvari se odnosi na Agrokor, predviđa da država preuzme upravljanje kompanijom. Postupak može pokrenuti ili dužnik ili poverioci, ali uz pristanak dužnika. Na predlog Vlade sud imenuje upravnika kompanije, a uspostavlja se savetodavno telo od pet članova, od kojih je jedan iz redova radnika, kao i veće poverilaca.

Upravnik ima 12 meseci, što može da se produži za još tri meseca, da predloži nagodbu između poverilaca i dužnika. Ako se to ne desi, može se ići u stečaj.

Jedna od stavki na kojoj su insistirali banke kreditori Agrokora je da nova finansijska sredstva uložena u kompanije iz ovog konglomerata imaju prednost prilikom naplate ukoliko dođe do stečaja.
Međutim, da neće biti lako sačuvati kompaniju ni sa specijalnim zakonom pokazuje i stav dobavljača i proizvođača koji su najteže pogođeni kolapsom Agrokora, a deluje da su skrajnuti u pregovorima o restrukturiranju kompanije, koji su odlučili da obustave snabdevanje Konzuma robom osim mlekom i hlebom.

„Podstaknuti vestima o aktivaciji Zakona želimo jasno istaći kako kompanije Koordinacije proizvođača i dobavljača nemaju poslovni odnos sa porodicom Todorić, već isključivo sa koncernom Agrokor. Proizvođači i dobavljači nemaju sa kim da razgovaraju u koncernu jer Zakonom predviđeni poverenik još nije stupio na dužnost. Ostajemo otvoreni za razgovore s finansijskim institucijama koje kreditiraju poslovanje Agrokora, ali do postizanja konačnog dogovora odluka o obustavi isporuke ostaje na snazi“, navodi se u saopštenju proizvođača.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari