Husein Memić ušao u Vladu: Ljajićev čovek koji je kritikovao Vulina 1Husein Memić/Foto: SDP

Husein Memić biće novi ministar turizma, objavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Memić je široj javnosti slabije poznat, ali radi se o dugogodišnjem saradniku Rasima Ljajića, koji je i sam držao ovaj resor, a koji ga je sada i kandidovao za tu poziciju.

Nakon što je Ljajić predložio Memića, spekulisalo se da bi trebalo da mu pripadne upravo resor turizma ili eventualno sporta. Memić je tada u izjavi Danasu potvrdio da je sa Ljajićem razgovarao o tome da bude ministar, ali kako je tada rekao ‘još ništa nije konačno, zato što moraju da se prođu određene procedure’.

Procedure su očigledno „prošle“, a Memić će prema svojim tadašnjim najavama i posle imenovanja za ministra ostati većnik u bošnjačkom nacionalnom savetu. Kandidati SDP/SDPS, na parlamentarnim izborima ponovo su bili na listi SNS, pa su ministarske i pozicije državnih sekretara deo koalicionog sporazuma.

Istinomer navodi da nema dostupnih podataka o njegovom obrazovanju. Na izbornoj listi kandidata za izbore za članove Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine naveo je da je po zanimanju „direktor ustanove“.

Od oktobra 2016. direktor je Kulturnog centra u Novom Pazaru.

Bio je predsednik Gradskog odbora Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru, a u aprilu 2018. na sednici Izvršnog odbora SDP imenovan je za potpredsednika ove partije, čiji je osnivač Ljajić.

Član je Upravnog odbora Rukometnog kluba Novi Pazar, a na sajtu Asocijacije rukometnih klubova Super lige navodi da je trener, prenosi Istinomer.

Memić je početkom ovog meseca kritikovao ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina (koji neće biti član nove vlade) zbog odluke da ne primi nijednog od više od 20 Bošnjaka koji su se kandidovali za osnovnu obuku za vatrogasno-spasilačke jedinice. On je pozvao Vulina da revidira svoju odluku, „da izabere najbolje ljude prave zaštitnike svog naroda“ i poručio mu da ukoliko ne promeni svoju odluku „biće odgovoran za sve što ovako nakaradna odluka može da proizvede“.

„Da li gospodin Memić može preuzeti odgovornost za život pojedinca koji na konkursu nije uspeo da odgovori na visoke zahteve struke, ali je zaposlen po nekom ‘nacionalnom ključu; za koji se očigledno zalaže, ili za živote njegovih kolega koji će zbog nedovoljne spremnosti tog pojedinca biti ugroženi? Ako to smatra ‘razumnim’ rizikom posla, da li razmišlja o životima i bezbednosti građana kojima će sutra takva osoba priteći u pomoć?’“, odgovorili su Memiću iz MUP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari