Ni dva meseca nakon zvaničnih najava o smeni poslovodstva u Centru za strna žita u Kragujevcu, Vlada Srbije nije razrešila starog i imenovala novog direktora te ustanove. Ovde se, pre nekih mesec dana, uveliko govorilo i pisalo da će Vlada, gotovo s izvesnošću, za direktora Centra, umesto aktuelnog Živomira Vučkovića, da imenuje agronoma Blagoja Kovačevića, koji je je godinama unazad i predsednik sindikata zaposlenih u toj ustanovi.


I Kovačević je, sredinom prošlog meseca, nakon razgovora sa nadležnima u Vladi, našem listu izjavio da očekuje da će da bude imenovan za v.d. direktora Centra, te da garantuje da će, ukoliko bude postavljen na obećanu funkciju, u roku od tri do pet godina od devastiranog kragujevačkog Centra ponovo da napravi najuspešniju naučno istraživačku ustanovu za proizvodnju i promet strnih žita u Srbiji i na Balkanu.

Ispostavilo se, međutim, da su nadležni zaboravili na doskorašnja obećanja, i da će na čelo kragujevačkog Centra za strna žita umesto stručnjaka iz firme, najverovatnije da dodje partijski kadar.

– Nisam imenovan za direktora, a gotovo sigurno i neću, jer čujem da je Centar za strna žita, u političkoj kombinatorici unutar vladajuće koalicije pripao jednoj stranci, a ja nisam član nijedne partije – rekao je za naš list Kovačević, napominjući da će on nastaviti da radi svoj agronomski posao, i da na taj način daje doprinos spašavanju ustanove od izgledne propasti.

I aktuelni direktor Živomirf Vučković, koji je na čelo Centra došao kao kadar tada vladajuće Demokratske stranke, kaže da od četvrtka do četvrtka čeka da bude razrešen direktorske funkcije, i da Vlada na to mesto dovede nekog drugog.

– Do skora sam i ja očekivao da će da me zameni Blagoje Kovačević, ali je ta opcija, po svemu sudeći, otpala. Čujem da je Centar za strana žita u partijskoj raspodeli javnih preduzeća, institucija i ustanova pripao Srpskoj naprednoj stranci, i da će novi direktor, najverovatnije, da bude kadar SNS – ističe Vučkovi, napominjući da je to još jedan primer koji pokazuje da su predizborne najave o departizaciji javnih preduzeća i ustanova, bile samo predizborna obećanja koja su zaboravljena nedugo posle izbora.

Poznavaoci domaćih političkih (ne)prilika osnovano su, još uoči izbora, pretpostavljali da su najave o depolitizaciji javnih preduzeća i institucija tek puka predizborna obećanja za lakoverne, ali se ni u tim krugovima nije verovalo da će neko, u partijskoj raspodeli postizbornog plena, da se grabi za naučne ustanove.

Podsetimo, račun Centra blokiran je još od avgusta 2009. nakon čega su zaposleni organizovali brojne proteste, zahtevajući podršku države za prevazilaženje krize. Kako se država kao vlasnik ustanove uporno oglušivala o te zahteve, radnici su u oktobru 2009. javno spalili svoje doktorske, magistarske i druge diplome, kao i naučna i stručna priznanja. Zaposleni su nedavno javnim oglašavanjem nadležne još jednom upozorili na situaciju u kojoj se nalazi njihova ustanova, ali i na činjenicu da većina radnika, zbog neoverenih zdravstvenih knjižica, ne može da se leči.

Priznate četiri nove sorte strnih žita

Centar za strna žita u Kragujevcu dobio je potvrdu za četiri nove sorte, a od osnivanja do danas ta ustanova je verifikovala ukupno 93 nove vrste žitarica. „S obzirom na okolnosti u Centru, otkrivanje i priznanje četiri nove sorte strnih žita nije uspeh, nego podvig naših naučnih radnika i istraživača“ kaže agronom i sindikalac Blagoje Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari