I Halkbank na putu konsolidacije vlasništva 1Foto: FI/ Wojciech Sadlej

Nakon dve nedelje silaznog trenda, domaće tržište akcija je registrovalo neznatan oporavak, dok je ukupan promet ostao na veoma niskom nivou.

Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oporavio se 0,4 odsto na 724,1 poen, dok je ukupan promet na trgovanju dostigao 611,8 miliona dinara (5,1 milion evra), delimično zahvaljujući državnim obveznicama.

Ubedljivo najprometnija akcija na tržištu bio je beogradski Halkbank (CCNB) i to pre svega zahvaljujući aktivnosti istoimenog većinskog vlasnika ove banke koji je odlučio da krene u konsolidaciju vlasništva. Većinski vlasnik Halkbanka kupio je u četvrtak oko deset odsto akcija ove bankarske ustanove, te je potom u skladu sa zakonskom regulativom objavio nameru za preuzimanje preostalih 13,24 odsto akcija koje se nalaze u rukama manjinskih akcionara. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 183,1 milion dinara, mahom na ceni od 10.000 dinara, da bi u petak akcije ove banke skočile na 10.931 dinar. Halkbank odnosno bivša Čačanska banka preuzeta je u leto 2015. godine kada je turski Halkbank, u transakciji vrednoj 10,9 miliona dolara, kupio 76,8 odsto akcija koje su se do tada nalazile u rukama države i međunarodnih finansijskih institucija.

Naftna industrija Srbije (NIS) protekle sedmice je zabeležila promet od 18,2 miliona dinara, uglavnom na ceni od 692 dinara, da bi nedelju privela kraju tek u neznatnom plusu na 685 dinara. Solidan promet i novi višegodišnji maksimum zabeležio je gornjomilanovački Metalac (MTLC). Ova kompanija poznata po proizvodnji emajliranog posuđa koja je vremenom izrasla u holding, registrovala je promet od 12,1 milion dinara, uglavnom na nivou od 1.950 dinara. Metalac je nedavno objavio konsolidovane finansijske izveštaje za prvih šest meseci tokom kojih je ostvarena neto dobit od 345,1 milion dinara, što je 3,4 odsto više u odnosu na isti period protekle godine.

Građevinar Energoprojekt holding (ENHL) je protekle nedelje blago oscilirao iznad nivoa od 1.200 dinara, dok su u žiži investicione javnosti bila njegova zavisna preduzeća. Mediji su preneli vest da Komisija za hartije od vrednosti nije odobrila ponudu za preuzimanje EP Entela (EPEN) usled činjenice da nije urađena valjana procena fer vrednosti, dok je NBS odbio zahtev Napreda za preuzimanje EP Garanta. Entel je protekle sedmice bio među vodećim dobitnicima uz skok od 22,2 odsto na 13.820 dinara i uz solidan promet od 8,4 miliona dinara. Među pet najprometnijih papira svrstalo se Jedinstvo iz Sevojna (JESV) kojim se uglavnom trgovalo na ceni od 5.000 dinara uz promet od 6,3 miliona dinara. Ova kompanija je prošle godine preokrenula poslovni trend što je doprinelo da akcije ovog proizvodno montažnog preduzeća u tekućoj godini budu jedan od većih dobitnika na Belexu sa rastom od 22 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari