I naučnicima veće plate 1Foto: Aleksandar Veljković

Dobili smo uveravanje Ministarstva prosvete da povećanje plata neće zaobići zaposlene u naučnim institutima, ali još ne znamo o kolikom procentu je reč.

Tu informaciju verovatno ćemo imati u ponedeljak, a mi tražimo da nam plate budu povećane za 10 odsto – izjavila je za Danas Đurđica Jovović, predsednica Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti Srbije, nakon jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima Ministarstva prosvete i nauke.

Ranije, taj sindikat je zatražio hitan sastanak sa premijerom Vučićem, tvrdeći da je 5.000 zaposlenih u institutima u Srbiji ponovo diskriminisano. Jovovićeva podseća da je ova delatnost u nekoliko navrata zaobiđena kada su povećavane plate radnicima u javnom sektoru, zbog čega su istraživači u zaostatku od oko 7,5 odsto.

Prema ranijim najavama, najveće povećanje zarada dobiće zaposleni u osnovnim i srednjim školama, između šest i sedam odsto, dok će visoko obrazovanje najverovatnije morati da se zadovolji manjim procentom. I dalje je neizvesna sudbina zaposlenih u predškolskim ustanovama, čije se zarade finansiraju iz budžeta lokalnih samouprava.

Nadležni još ne iznose detalje.

– Povećanje zarada nije udvaranje, nego je namera da prosveti svako sledeće povećanje bude malo veće nego drugima, da mi na nivou budžeta izjednačimo vrednosti da bi platni razredi mogli da budu ravnopravni, što prosveta decenijama zahteva – rekao je juče ministar prosvete Mladen Šarčević, napominjući da ministar finansija Dušan Vujović tek treba da mu objasni „kako to izgleda u tehničkom delu“.

Šarčević je naveo da saradnja sa MMF-om nije „baš tako slatka“ i da „tu ima mnogo čega što mi moramo i da se odreknemo, a moramo da budemo i racionalni“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari