I privreda i stanovništvo povećali tražnju za kreditima, banke očekuju da se taj rast nastavi 1Foto: Shutterstock/Andrey_Popov

I privreda i stanovništvo povećali su tražnju za gotovo svim vrstama kredita u drugom tromsečeju, a banke očekuju da se taj trend tražnje nastavi i u trećem, pokazuju podaci ankete o kreditnoj aktivnosti banaka, koju je objavila Narodna banka Srbije (NBS).

Anketa je sprovedena od 1. do 12. jula ove godine, a u njoj su iskazani stavovi predstavnika banaka o promenama tokom drugog tromesečja i očekivanim promenama na kreditnom tržištu u trećem tromesečju 2024. godine.

Rezultati ankete pokazuju da su banke u drugom tromesečju ublažile standarde po kojima su odobravale dinarske kredite privredi, dok su za devizne kredite standardi blago pooštreni.

Dakle, uslovi po kojima su odobravani krediti privredi generalno su ublaženi u drugom kvartalu. Banke su smanjile kamatne marže i kod dinarskih i deviznih odnosno devizno indeksiranih kredita, a što se odnosilo na sva preduzeća, nezavisno od njihove veličine.

Pored toga, kako NBS prenosi, smanjene su provizije i naknade, a povećana je i maksimalna ročnost kredita.

S druge strane, banke su u ovom tromesečju smanjile maksimalan iznos kredita, a umereno su pooštreni i zahtevi koje kolateral treba da ispuni.

Međutim, banke očekuju umereno pooštravanje kreditnih standarda privredi u trećem kvartalu i to većim delom kod deviznih kredita.

Privreda je povećala tražnju za kreditima tokom drugog tromesečja, i to prvenstveno usled rasta tražnje za kratkoročnim deviznim odnosno devizno indeksiranim kreditima, a u narednom tromesečju banke očekuju rast tražnje za svim vrstama kredita, navodi se u izveštaju NBS.

Kada je reč o kreditima za stanovništvo, banke ocenjuju da su kreditni standardi dodatno ublaženi, što se u najvećoj meri odnosilo na dinarske gotovinske kredite.

Cenovni uslovi po kojima su odobravani krediti stanovništvu su dodatno ublaženi u odnosu na prethodno tromesečje, i to po osnovu smanjenih kamatnih marži i kod dinarskih i kod devizno indeksiranih kredita.

Tome je, u slučaju devizno indeksiranih kredita, doprinela Odluka Narodne banke Srbije o privremenom ograničavanju kamatnih stopa na stambene kredite, a u slučaju dinarskih kredita stabilizacija kamatnih stopa na međubankarskom tržištu novca.

Kako anketa pokazuje, banke u trećem kvartalu očekuju nastavak ublažavanja standarda.

Prema oceni banaka, stanovništvo je u drugom kvartalu povećalo tražnju za gotovo svim vrstama kredita, a nastavak sličnih tendencija banke očekuju i u trećem kvartalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari