Uspostavljanje sistema zajedničkih komunalnih usluga i upotreba obnovljivih izvora energije bile su teme sastanka održanog u Staroj Pazovi, koji je okupio predstavnike deset opština (Apatin, Ivanjica, Knjaževac, Koceljeva, Lazarevac, Lajkovac, Osečina, Ruma, Čačak i Stara Pazova) uključenih u Projekat „Mreža zelene ekonomije“. Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine i ovaj susret je prva faza aktivnosti predviđenih Memorandumom, koji je u novembru prošle potpisan u Majncu.

Skup je otvorio predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović, koji je ukazao na značaj uključivanja Srbije u projekte koji prate svetske trendove, naročito kada je reč o upotrebi obnovljivih izvora energije.

Projekat „Mreža zelene ekonomije“ ima za cilj razvoj lokalnih sredina kroz osnivanje mreže zelene ekonomije i rada na unapređenju energetske efikasnosti, koristeći privatno-javno partnerstvo. Planirano je da se novi sistem komunalnih usluga, baziran na zelenoj ekonomiji, uspostavi u saradnji sa privatnim kompanijama, primenjujući projekte u oblasti obnovljive energije (prvi prioritet), zatim energetske efikasnosti (drugi prioritet) i zaštite životne sredine (treći prioritet). Procenjuje se da će opštine profitirati od proizvodnje obnovljive energije, pri čemu se ostvareni prihodi mogu reinvestirati u projekte iz oblasti energetske efikasnosti i zaštite životne sredine. Preduzetnički razvoj u sektoru zelene ekonomije rezultiraće kroz regionalnu dodatnu vrednost kroz omogućavanje zaposlenja i prinosa u javnom i privatnom sektoru. Novo okupljanje najavljeno je za 26. mart.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari