Već prva sednica Socijalno-ekonomskog saveta (SES), održana nakon promene vlasti u Srbiji, donela je turbulencije na domaćoj sindikalnoj sceni. Naime, Konfederaciji slobodnih sindikata (KSS), koja okuplja najveće sindikalne organizacije u javnim preduzećima, nije upućen poziv da učestvuje na sednici iako joj je rešenjem Ministarstva za rad i socijalnu politiku još 3. maja utvrđena reprezentativnost.


Na konstitutivnoj sednici su pored predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića učestvovali predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ i Unije poslodavaca Srbije.

– Na naknadnom sastanku obavestili smo premijera da je sazivanje sednice SES-a bez učešća Konfederacije slobodnih sindikata grubo kršenje Zakona o radu i Zakona o Socijalno-ekonomskom savetu. Naša sindikalna centrala je morala da dobije poziv za taj sastanak, jer smo stekli puno pravo da učestvujemo na sastancima SES-a – kaže Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata.

On dodaje da je sindikalna centrala na čijem je čelu tražila od premijera da se odluka o uključivanju KSS u SES što pre sprovede i da su dobili obećanje da će tako i biti. Cvetanović navodi da u slučaju da do toga ne dođe u KSS su spremni da započnu štrajk i tako se izbore za svoja prava.

– Premijer nas je upoznao sa tim da ga sekretarijat SES-a iz bivšeg sastava nije obavestio o tome da je KSS reprezentativna. Dakle reč je o opstrukciji sindikata i poslodavačke organizacije koji su bili u prošlom sazivu SES-a. Takođe, poziv nije usledio ni zbog toga što se Odbor za utvrđivanje reprezentativnosti, a koji čine predstavnici sadašnjih članica SES-a, žalio na odluku o prijemu KSS, neosnovano tvrdeći da je to urađeno na nepropisan način. Oni imaju pravo da se žale nadležnim sudovima na šta god žele, ali zakon mora da se sprovodi i sekretarijat SES-a je bio dužan da Dačića obavesti da smo mi reprezentativni sindikat i shodno tome imamo pravo da učestvujemo na sastancima tog tela, naglašava Cvetanović.

On dodaje da KSS sada dobija tumačenja kako Dačić uopšte nije predsedavajući SES-a, već je to Nebojša Atanacković.

– Sasvim je očigledno da članice SES-a pokušavaju da KSS ostave po strani i eliminišu nas iz procesa odlučivanja i razmatranja zakona koji se direktno odnosi na članstvo koje mi okupljamo. Nismo bili konsultovani oko donošenja rebalansa budžeta, iako je tim budžetom najveći udar izvršen na javni sektor. Takođe, cilj je da se uskrati mogućnost našoj sindikalnoj centrali da se izjašnjava o zakonu o maksimalnim zaradama u javnom sektoru i zakonu o nameštenicima, gde bi mi imali mnogo toga da kažemo, jer se ti zakoni odnose na naše članstvo i pojedine odredbe nisu onakve bi trebalo da budu, pa i na njih imamo zamerke. Mi ćemo u slučaju da se stvar ne reši na zadovoljavajući način biti prinuđeni da protestujemo i da se tako izborimo za ono što nam pripada. Ne želimo mi da sedimo u SES-u kako bismo tamo pozirali, već zato što je to mesto gde možemo da se izborimo za interese našeg članstva, poručuje Cvetanović.

S druge strane, Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, i dalje tvrdi da Konfederacija slobodnih sindikata nema utvrđenu reprezentativnost i da je to razlog što nisu pozvani na sednicu.

– Zakon je veoma precizan kada je reč o tome kako se utvrđuje reprezentativnost. Nju utvrđuje Odbor za utvrđivanje reprezentativnosti, a u slučaju KSS to se nije desilo. Odbor nije prebrojao njihovo članstvo i samim tim nije utvrdio njihovu reprezentativnost. Tako da KSS može da sedi na sednicama sa onima koji su im dodelili rešenje mimo utvrđenih procedura, a to je prethodna vlast. Rešenje im je dodelila bivša državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike prošlog saziva Vlade Srbije, Snežana Lakićević, nakon što im je to obećao bivši predsednik Srbije Boris Tadić. Što se tiče SES-a, po slovu zakona oni nemaju reprezentativnost i ne mogu da učestvuju na sednicama dok tu reprezentativnost ne dokažu na predviđen način, naglašava Atanacković.

Kada je reč o reprezentativnosti, Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, ističe da je aktuelni sastav SES-a potpuno nelegitiman jer nijedna od članica nema reprezentativnost.

– Prema odredbama Zakona o radu niko u SES-u nema reprezentativnost, jer niko od njih nema potrebnu normu od 10 odsto članstva na republičkom nivou. Naš stav je da je taj procenat suviše veliki i da bi trebalo promeniti Zakon, odnosno smanjiti cenzus na pet odsto, dakle dovesti ga na onaj procenat koji je političkim partijama potrebno da postanu parlamentarne. Smatramo da je taj procenat realan za utvrđivanje reprezentativnosti ili da se uvede fiksna cifra, pa recimo precizirati da je sindikalna centrala reprezentativna ako ima recimo 50.000 članova. Dakle, mi ovaj sastav SES-a ne priznajemo, on je nelegitiman i nema reprezentativnost.

Veselinović u tom smislu navodi da je „Sloga“ nadležnim uputila zahtev za izmenu Zakona o radu sa promenama koje bi trebalo da budu unesene.

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, kaže da se Zakon o radu mora poštovati dosledno i da u SES-u treba da budu zastupljeni zaista oni koji imaju reprezentativnost.

– To znači da sve sindikalne centrale i poslodavačke organizacije treba ponovo da dokažu svoju reprezentativnost. Ali ne na ovakav način kako se to čini sada, da sindikati koji se kandiduju podnose izveštaje sindikatima koji su već u SES-u i pred njima dokazuju reprezentativnost. Reprezentativnost mora da utvrđuje nezavisna ekspertska komisija, a nikako neko ko bi se mogao podvesti kao zainteresovana strana. Druga mogućnost je da relevantne sindikalne centrale i poslodavačke organizacije naprave svoj dogovor i formiraju Socijalno-ekonomski savet, a takvo rešenje je primenjeno u nekim državama, ističe Savićeva.

DAČIĆ: Rešiti sve što je sporno

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić je na sastanku sa predstavnicima Konfederacije slobodnih sindikata istakao da je potreban najširi konsenzus o merama koje Vlada preduzima kako bi Srbija izašla iz ekonomskih teškoća, teret krize ravnomerno rasporedio i zaštitili najširi slojevi stanovništva. Istaknuto je opredeljenje Vlade Srbije da prilikom donošenja odluka i predloga zakona konsultuje i sindikalne organizacije i naglašeno da će u narednom periodu biti rešena sva sporna pitanja oko reprezentativnosti sindikata i poslodavaca.

KNEŽEVIĆ: Ikebana nereprezentativnih sindikata

Milan Knežević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, naglašava da sadašnji sastav SES-a predstavlja „ikebanu nereprezentativnih sindikata“.

– Jedini učesnik u radu SES-a koji ima reprezentativnost je Savez samostalnih sindikata Srbije. Unija poslodavaca Srbije nema reprezentativnost. Iako je Upravni sud doneo odluku da je Asocijacija malih i srednjih preduzeća reprezentativna poslodavačka organizacija i da mora da dobije rešenje, prethodno ministarstvo rada je odbilo da sprovede tu odluku. Nažalost, ne postoji pravni lek za takav potez ministarstva, tako da smo mi bili prinuđeni da se žalimo Vrhovnom sudu i nadamo se da će ta sudska instanca ispraviti nepravdu, odnosno da će se Asocijacija malih i srednjih preduzeća naći tamo gde želi da pripada, a i gde joj je mesto, a to je Socijalno-ekonomski savet – zaključuje Knežević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari