Iako je ukinuta zabrana uvoza srpske robe na prelazu Merdare, ulaz gotovih proizvoda i dalje nije dozvoljen 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Odluka vlasti u Prištini o ukidanju mere zabrane uvoza srpske robe, ali samo za prelazu Merdare, koju je juče objavio premier Aljbin Kurti primenjuje se danas samo za kamione natovarene sirovinama ili poluproizvodima, dok ulaz gotovih proizvoda još nije dozvoljen, javila je jutros Radio-televizija Srbije.

Kurti je juče saopštio da je carinskoj službi Kosova upućen dopis da se dosadašnja mera zabrane menja tako što će kontrola robe biti primenjivana samo na prelazu Merdare, jer je za ostale prelaze potrebno nabaviti skenere, za čiju nabavku se očekuje pomoć Sjedinjenih Država u Evropske unije.

„Dok ne stignu skeneri mi ćemo samo na Merdaru dozvoliti robi da ulazi, ali pod kontrolom, jer sigurnosne mere kao takve još su na snazi. Sigurnosna situacija se nije toliko promenila“, rekao je Kurti.

Blokada srpske robe traje duže od godinu dan, a u prvih šest meseci šteta srpske privrede bila je oko 150 miliona evra, navodi RTS.

Predsednik Poslovne alijanse Kosova Agim Šahini ocenio je da odluka o ukidanju mere bezbednosti za srpske proizvode na prelazu Merdare predstavlja „prvi korak u pravcu ka normalizaciji“ u pogledu razmena i kretanje robe i kapitala sa Srbijom.

Šahini je za portal Kosovo onlajn rekao da još uvek nije poznato šta će Kosovo dobiti zauzvrat.

„Kosovo je ukinulo tu bezbednosnu meru, ali za Kosovo još nisu ukinute sankcije Evropske unije koje su na snazi. Još nemamo tačne podatke šta je Kosovo dobilo od toga, ali moglo je da dobije ukidanje fusnote, moglo je da dobije ukidanje zabrane kretanja građana u BiH, da to bude bez vize, sa ličnom kartom, kao što mi idemo u Srbiju, a takođe moglo je da uslovi da se ukinu sankcije protiv Kosova koje su na snazi više od godinu dana“, rekao je Šahini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari