"Ikea trebalo da bude otvorena još 1992"

Trenutni obim spoljno-trgovinske razmene sa nordijskim zemljama prelazi 400 miliona evra

Ostavite komentar


  1. Koliko se sećam velika robna kuća Ikee je postojala devedesetih godina u prostoru pored hotela Hyatt..Nije mi jasno zašto je zatvorena, pa sam morala sa svojih putovanja da donosim ponešto praktično !?

  2. Mnogo toga je bilo planirano, ali je usledio kopernikanski obrt u režiji tadašnje vlasti i onih koji su je podržavali. Ne znam kakvi su bili uslovi, jer njih uvek ima – Srbija je tad bila u previranju i dezorijentisana – no potvrdilo se nepisano pravilo da je prva, najčešće i najbolja ponuda i kada je ne prepoznaš slede grđe i grđe, da bi nakon četvrt veka i oni koji su spavali shvatili šta je 1991/2. godine bilo najbolje za Srbiju jer bi se izbegla bilionska šteta i istorijska blamaža, zemlja bi imala milion stanovnika više, ne manje jer je za razliku od zemalja s istoka imala preduslov. Nije u ovoj priči toliko bitna Ikea, koliko jasna opredeljenost i stav šta je Srbiji tada bilo potrebno.
    Godinu dve ranije sam sa stotinak sugrađana u svom gradu osnovao Demokratsku stranku i bio u zastrašujućoj manjini. Dominirali su SPS i SPO. Prvi su znali šta ne žele, a drugi nisu znali šta žele. I tako, uskoro će 2017. godina i dočekaću da se otvore Ikea i Lidl. Ne zato što su Ikea i Lidl, već zato što nema više od polovine moje generacije. Deo je otišao, deo poumirao, a mi ostali, mahom smo sanjali i preživljavali. Iskreno, to radimo i danas.

  3. Slavko Petrov, to je sve interesantno, ali nije ovde reč o politici, i samo nama, već ekonomiji i Ikei…Mene interesuje čije je to bilo vlasništvo i po kom zakonu je otvorena Ikea devedesetih?! Da li je bila strano, mešovito ili domaće vlasništvo? Da li je uopšte bola pravni entitet (ili samo predstavništvo, ali onda se nelegalno bavilo prodajom, ne verujem da je po interventnom uvozu otvorena robna kuća!? Meni je žao što je Ikea optišla i neko za to treba da odgovara, rekla bih…

  4. Ikea u ovom trenutku ne donosi nista dobro za srpsku privredu iz razloga sto ce samo da uvozi namjestaj proizveden izvan srb. To znaci da ce ista raditi protiv domacih kompanija kao sto su Forma Ideale, Matis i Jela i koje zaposljavaju veliki broj ljudi. Ikea u zemlji je isplativa iskljucivo ako za njom dodju i proizvodjaci namjestaja koji proizvode za Ikea-u te na taj nacin zaposle dodatne ljude. Ovako najbolje zemljiste i infrastruktura se dodjeljuju budzasto kompaniji poznatoj po isisavanju viska vrijednosti iz svojih partnera, koja ce i dio postojece sirotinje ostaviti bez hljeba na cesto. E to vam je gospodo Ikea. Ja im zemlju i infrastrukturu ne bih dao bez uslova da ce dovesti najmanje x proizvodjaca ikea namjestaja u srb. To sto se u srb ali i u hr uradilo je totalni idiotizam i diletantizam.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.