Iković: Roming u dve brzine 1

Pripremamo se za članstvo u Evropskoj uniji (EU), ali se već sada vidi „Evropa u dve brzine“, za šta je u našoj oblasti jedan od primera roming, izjavio je FoNetu Miroslav Iković, predstavnik kompanije SAT-TRAKT, koja je od 7. do 9. juna u Beogradu organizovala regionalnu konferenciju operatera telekomunikacionih servisa.

Iković je podsetio da se skup „CEE CEE SUMMER“ organizuje četvrtu godinu zaredom i nagalasio da je ovog puta održana i panel diskusija o regionalnoj telekom sceni pre i posle ulaska u Evropsku ekonomsku zonu.

Mi, koji smo na rubovima EU, već sada značajno trpimo, a jedan od primera je roming, ukazao je Iković.

Unutar Unije roming se ukida, rekao je Iković, ali se zato cene prema „non EU“ zemljama povećavaju, čak i prema onima koje su u fazi pristupanja.

U tom pogledu, već sada smo građani drugog reda ove iste Evrope, smatra Iković.

On je istakao da su regulatori država regiona koje nisu u Uniji, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije, zato postigli poseban dogovor da međusobno smanje cene rominga.

Panelisti na diskusiji su bili predstavnici regulatornih agencija Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici najvećih operatera u regionu, naglasio je Iković.

Govoreći o samoj konferenciji, Iković je objasnio da je pokrenuta sa idejom da se ljudi iz regiona sastaju u regionu, a ne da, u organizaciji marketinških kompanija, uz velike kotizacije, putuju u Frankfurt i razgovaraju o lokalnim temama.

Iković je naveo da se slična konferencija organizuje u Opatiji, u januaru i podsetio da su u Beogradu pre četiri godine bila oko 134 učesnika, dok je sada došlo više od 300 predstavnika kompanija iz celog sveta iz oblasti prenosa podataka i telefonije.

Predstavnici operatera, distributeri opreme i sistem integratori iz celog sveta na ovom skupu se sastaju, uspostavljaju veze, razmenjuju iskustva i dogovaraju konkretne poslove, istakao je Iković.

Svaka saradnja donosi korist za građane i kompanije, ocenio je Iković i dodao da u ovom slučaju kompanije razgovaraju direktno, bez posrednika.

Među učesnicima konferencije bile su kompanije poput Telenora, Telekom Srbija, SBB, Oriona, Deutsche Telekom, Tata Communications, TeliaSonera, UPC, Telekom Austria Group, Akton, LinxTelecom, Interoute i HurricaneElectric. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari