Veterinarska inspekcija podnela je prijave protiv Mesopromet kompanije iz Vinorača i vlasnika preduzeća Žar iz Svilajnca zbog nelegalne prodaje mesa. Vlasnik Žara Dušan Đorđevićsumnjiči se da je meso, poreklom iz Brazila i Kanade, nabavljao od Rodoljuba Milenkovića i Mališe Maksimovića iz Velike Plane, koji su zajedno s njim uhapšeni krajem prošle nedelje. To meso su, utvrđeno je prethodno, jela deca u jednom obdaništu i školskom domu u Svilajncu, a ilegalno je distribuirano u klanice i kod prerađivača gde je inspekcija sprovela kontrolu i utvrdila da je meso nabavljano tokom 2006, 2007. i 2008. godine od dobavljača u Velikoj Plani.

– Nelegalna prodaja, odnosno promet mesa za koje nije utvrđeno stvarno poreklo predstavlja privredni prestup. Sporno meso nije imalo prateću dokumentaciju o poreklu, ni o zdravstvenom stanju i zato je uklonjeno sa tržišta – izjavio je za Danas Dušan Pajkić, direktor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede.

Prema njegovim rečima veterinarska inspekcija je u saradnji sa policijom pri vanrednoj kontroli konstatovala da je meso dopremano bez prateće dokumentacije koju izdaje nadležni inspektor, odnosno bez izvršenog veterinarsko-sanitarnog pregleda. Inače, prema njegovom objašnjenju, veterinarska inspekcija raspolaže samo podacima o zvaničnom uvozu na osnovu dozvola, dok je meso poreklom iz Brazila i Kanade stiglo ilegalnim putem. „U slučaju presretanja ilegalnog transporta mesa policija obaveštava veterinarsku inspekciju, koja utvrđuje da li su pošiljke deklarisane i da li transport prati propisana dokumentacija, odnosno da li postoji uverenje o transportu hrane životinjskog porekla, otpremnicu sa specifikacijom koja sadrži datum izdavanja, vrstu mesa, količinu, cenu i potpis“, kaže Pajkići dodaje da švercovano meso u Srbiju stiže najčešće noću, i to s Kosova, brdskim i šumskim putevima, na kojima nema kontrole. Ovo nije prvi slučaj da je u Srbiji otkriveno švercovano meso sumnjivog porekla. Inspekcija je pre petnaestak dana u mladenovačkoj industriji mesa „Damjanović“ pronašla 860 kilograma piletine nepoznatog porekla.

Inače, meso se uvozi na osnovu rešenja o dozvoli uvoza koje izdaje Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u kome je naznačeno da li se meso uvozi kao zamrznuto ili rashlađeno. Kontrola pošiljke, dokumentacije i uzimanje uzoraka obavlja na graničnom prelazu veterinarska inspekcija, a nakon dobijanja rezultata analize pošiljka se pušta u promet. Ako je meso bez prateće doumentacije o poreklu, odgovarajuće deklaracije, odnosno i higijenski neispravno, uklanja se u kafileriji, opet uz propratnu dokumentaciju veterinarske inspekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari