Umesto rasprave u Skupštini Srbije o amandmanima na izmene Zakona o državnom premeru i katastru, kojim se reguliše status zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu i čiji je cilj usklađivanje domaćih propisa sa evropskim, poslanici su se uglavnom bavili dugo najavljivanom rekonstrukcijom Vlade Srbije. Opozicija je tom prilikom poručila ministru urbanizma i građevine Velimiru Iliću da je zreo za rekonstrukciju, a dosta pažnje posvećeno je analizi stručnosti ljudi koje sadašnja vlast postavlja na različita mesta u državi.


Odgovarajući na kritike poslanika DS-a koji su mu zamerili da nestručnosti, ali i na aluziju DSS da u rekonstruisanoj vladi može obavljati dužnost i ministra prosvete, Ilić je rekao da nije pravnik i geometar nego inženjer, ali je i podsetio poslanike DS da ni prethodna vlast nije imala stručnjake. „Vi ste imali mnogo stručnog – ortopeda Olivera Dulića, kao ministra građevine. Ako dođete na vlast, nađite zubara“, kazao je Ilić.

Replicirajući ministru, zamenik šefa poslaničke grupe DS-a Janko Veselinović podsetio je da je sadašnja vlast grudnog hirurga postavila za direktora Luke Novi Sad, da vlasnik pečenjare vodi Kolubaru, a da pojedini članovi veća u lokalnim samoupravama nemaju ni osnovnu školu.

I poslanici DSS imali su primedbe na rad ministra, ali i na predloženi zakon, ali ih je ministar Ilić upozorio da baš oni ne prave razliku između katastra i urbanizma, navodeći da je na Zlatiboru najveći problem urbanizam i da lokalna vlast, u kojoj je DSS, treba da učini nešto i „očisti prvo u svom dvorištu“. Na to je poslanica DSS Bojana Božović pozvala ministra da dođe na Zlatibor da zajednički reše probleme pošto je on ministar za celu Srbiju.

Vlada Srbije odbila je svih oko 50 amandmana na izmene Zakona o državnom premeru i katastru, ali je skupštinski Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije podneo amandman koji predviđa povećanje plata ne samo geodetima nego svim zaposlenima u Geodetskom zavodu. Sredstva za povećanje plata, kako se navodi, biće obezbeđena unutrašnjom preraspodelom u zavodu.

U raspravi o izmenama zakona zamenica šefa poslaničke grupe SPO-DHSS Olgica Batić pozvala je Ilića da poruči ministru finansija i privrede Mlađanu Dinkiću da hitno podnese ostavku jer ne prihvata amandmane kojima se „kao što je Ilić rekao unazađuju zakoni, a kritikama unakazuju zakoni“. Ministar Ilić je kazao da je vlada taj amandman odbila jer je Ministarstvo finansija i privrede stavilo veto, ali i naveo da skupštinski odbor i poslanici imaju pravo da se drugačije izjasne. On je rekao da je stav Ministarstva finansija i privrede bio da će, ako se to dozvoli u Geodetskom zavodu, povećanje plata tražiti i pravnici u MUP i poreznici. „Smatraju da bi to otišlo u nedogled i da bi budžet izašao iz okvira, ali i da sredstava za to nema u budžetu“, objasnio je Ilić, obrazlažući zbog čega nisu prihvaćeni amandmani opozicije. Na pitanje Janka Veselinovića iz DS-a kada će se zakon o legalizaciji naći u skupštinskoj proceduri i da li za taj propis ima saglasnost koalicionih partnera, Velimir Ilić je rekao da će zakon biti na prvoj sednici vlade, kao i da će potom biti upućen parlamentu po hitnom postupku.

Nevena Adžemović pušila u Skupštini

Poslanica Nove Srbije Nevena Adžemović juče je zapalila cigaretu u restoranu Narodne skupštine, iako je to zakonom zabranjeno. O tome se potom povela polemika među poslanicima u skupštinskoj sali, u kojoj je predsednik njene partije Velimir Ilić stao u njenu odbranu, tvrdeći da je Adžemovićeva „pušila elektronsku cigaretu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari