Većina investicionih fondova proteklu nedelju završava u minusu. Preciznije rečeno, samo tri, od ukupno 16 investicionih fondova, bilo je u plusu dok su ostali završili „u crvenom“. Pobednik nedelje je investicioni fond Trijumf -vrednost investicione jedinice tog fonda porasla je za 2,16 odsto, dok je najveći gubitak, od 4,82 odsto, zabeležio Ilirika gold.

U grupi fondova rasta vrednosti imovine samo jedan završava u plusu, reč je o već pomenutom Trijumfu, dok ostali beleže gubitke. Osim najvećeg gubitnika nedelje (Ilirika gold), minus od 2,75 odsto beleže i Ilirika dinamik, zatim Fima proaktiv (u minusu 1,78 odsto), Ilirika global (u minusu 1,60 odsto), Kombank infond (u minusu 1,06 odsto) i Rajfajzen vorld čiji je gubitak iznosio 0,28 odsto.

Nešto bolja situacija je kod fondova očuvanja vrednosti gde su tri fonda bila u plusu, a ostala tri u minusu. Gubitak od 0,81 odsto zabeležio je Ilirika euro, slede Erste euro keš (u minusu 0,62 odsto) i Rajfajzen euro keš, sa nešto manjim minusom od 0,45 odsto. Na pozitivnoj strani našli su se Rajfajzen keš, sa skromnim rastom od 0,23 odsto, Erste keš (u plusu 0,21 odsto) i Ilirika keš (u plusu 0,16 odsto). Sva tri balansirana fonda završila su prošlonedeljno trgovanje u minusu. Najviše je izgubio Ilirika plus – vrednost investicione jedinice tog fonda pala je za 2,56 odsto. Slede Trijumf balans (padom od 1,37 odsto) i Erste euro balansid 35 čiji je minus iznosio 0,33 odsto. Uprkos negativnim rezultatima, ukupna imovina otvorenih investicionih fondova povećana je za 1,22 odsto i 19. decembra iznosila je 2.351.459.845,31 dinara. Najveći rast vrednosti imovine imao je fond Erste keš, dok je najveći pad „uknjižio“ Ilirika gold.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari