Ima li još slobodnih aranžmana za letovanje u septembru i kako se kreću cene? 1Foto: M. Obradović/Danas

Veliki broj građana Srbije ostavlja svoje letovanje za kraj sezone, odnosno za septembar, kada su gužve na plažama manje, a cene aranžmana po pravilu niže.

Letnja sezona je u punom jeku, a oni koji do sada nisu iskoristili godišnji odmor, jure aranžmane za letovanje u septembru, pa čak i u oktobru.

Ukoliko ovih dana zovete turističke agnecije, treba se naoružati strpljenjem, jer na liniji možete da čekate i po 20 minuta da dobijete slobodnog agenta.

Aranžmana još uvek ima, ali je sve manje prostora za izbor, pa oni koji sada jure letovanje u narednom mesecu, često moraju da prave kompromise.

I turističke agnecije u takvim situacijama izlaze u susret koliko je to moguće, pa u dogovoru sa njima uglavnom može da se pronađe odgovarajuće rešenje.

Puno faktora utiče na izbor letovanja, a često je najbitini onaj finansijski, pa je bitno naglsiti u razgovoru sa agnetima koji je cenovni rang u koji možete da se uklopite.

Pored novca, bitna je i destinacaija gde se letuje, kao i sami uslovi koje nudi smeštaj, blizina plaže, kao i centra samog mesta, opremljenost i slično.

Dakle, oni koji sada traže mesto za letovanje možda prođu skuplje, iako su cene aranžmana u spetembru po pravilu niže, zbog velike tražnje i popunjenosti kapaciteta. Međutim, sa druge strane, postoji mogućnost i da uhvate neke „last minute“ ponude i da prođu povoljnije.

Letovanje u Grčkoj od 10 dana početkom i sredinom septembra može se pronaći od 180 pa do 210 evra za dve osobe. Naravno, aranžmani se mogu pronaći i po višim cenama, zavisno od destinacije i vrste smeštaja.

Takođe, cena varira i u zavisnosti od toga da li putujete samostalno ili koristite kompletnu uslugu agencije.

Ima li još slobodnih aranžmana za letovanje u septembru i kako se kreću cene? 2
Foto FoNet Velimir Ilić

Predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić za Danas naglašava da je popunjenost za septembar dosta dobra.

„Razlog je to što su cene na većini destinacija značajno niže od početka septembra“, ističe on.

U Grčkoj, dodaje, mogu da se nađu izuzetno povoljne ponude.

„Kada govorimo o Grčkoj, cena najma apartmana je niža od 30 pa do 50 odsto u odnosu na jul i avgust, a mesta još ima“, objašnjava Seničić.

Za polaske od 10. septembra, on očekuje cene kakve su bile i krajem maja i početkom juna.

„To znači da bi se kretale od oko 120 do 190 evra za 10 dana smeštaja u apartmanima i sa prevozom, što je zaista jako povoljno“, smatra Seničić.

Međutim, kako podseća, takvi „paketi“ se prave samo za Grčku i delimčno za Bugarsku.

„Za Crnu Goru i Hrvatsku nemaju tu mogućnost jer nema organizovanog prevoza, usled manjeg interesovanja. Cene u Crnoj Gori će, takođe, u septembru biti oko 30 odsto niže nego tokom jula i avgusta“, navodi Seničić.

Milan Lainović iz turističke agencije Belvi travel, takođe, ističe da je prodaja za septembar odlična.

„Veliki broj kapaciteta je rasprodat na pojedinim destinacijama. Ali ima još slobodnih kapaciteta i sezona će sigurno biti produžena i u oktobru“, kaže on.

Lainović dodaje da se to, pre svega, odnosi na Grčku, a da će sezona u Turskoj, Tunisu i Egiptu potrajati do kraja oktobra.

„Leto se produžilo u oktobar i sada veliki broj naših putnika se odlučio za ovaj mesec“, navodi on.

Lainović ističe da agencija ima veliki broj ponuda, sa velikim popustima za septembar.

„Cene su, u zavisnosti od destinacije do destinacije, veoma prihvatljive, ali treba što pre da se rezerviše“, savetuje on.

Kako dodaje, najveća potražnja je za ostrva u Grčkoj, zatim Antalijsku regiju u Turskoj i Majorku.

Ukoliko planirate letovanje u Grčkoj, podsetite se šta je sve izmenjeno za ovu godinu

Kako je Danas već ranije pisao, letovanje u Grčkoj ove godine u proseku je oko 25 odsto skuplje, što u septembru može biti niže.

Privatni smeštaji skuplji su u proseku za oko 15, dok su hotelski za oko 20 odsto u odnosu na prošlu sezonu.

Međutim, pored samih smeštaja i prevoza, poskupela je i hrana, iako je dobar deo namirnica još uvek povoljniji nego kod nas. Zato je bitno i raspitati se kod lokalaca i pronaći pristupačno mesto za kupovinu.

Ukoliko se putuje sopstvenim kolima, treba se prisetiti i da su poskupele putarine, pa bi se pre polaska trebalo informisati o novim cenama.

Dalje, poskupele su i boravišne takse u Grčkoj, pa za apartmane taksa sada iznosi 1,5 evra dnevno po sobi.

Što se tiče hotela, to zavisi od kategorije. Taksa u hotelima sa dve zvezdice košta dva evra, sa tri zvezdice tri evra, sa četiri zvezdice pet evra i sa pet zvezdica sedam evra.

Takođe, treba se podsetiti da od ove godine važe i nova pravila za putovanje autobusom. Putnici koji putuju autobusom preko agencija od sada mogu da nose samo jedan prtljag, odnosno kofer po sedištu i to težine oko 23 kilograma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari