Ima li nade za najstariju agrarnu naučnu ustanovu na Balkanu? 1

Gradsko veće u Kragujevcu odobrilo je oko četiri miliona dinara za isplatu dve od ukupno po 32 zaostale zarade zaposlenima u Centru za strna žita, koji je ovdašnja gradska uprava, nastojeći da ga spasi od totalne propasti,

U aprilu ove godine, preuzela od države, a zauzvrat dobila lokaciju od 50-ak hektara zemljišta koju je koristila ta naučnoistraživačka ustanova. Plac bi trebalo da bude deo nove industrijske zone pod nazivom „Feniks“, u kojoj bi, prema predizbornoj najavi premijera Aleksandra Vučića, moglo da se zaposli i do 20.000 radnika. Izgradnja te industrijske zone još nije počela, a kad će ne zna se, tim pre što, kako se čuje, za to još uvek nije spremna ni sva neophodna planska dokumentacija, niti je u rubnim delovima tog budućeg poslovnog kompleksa završen postupak eksproprijacije.

Od aprila do danas, međutim, u Centru se gotovo ništa, osim rečenog početka isplata zaostalih zarada, nije promenilo nabolje. Naprotiv, status i buduća delatnost te ustanove još nisu definisani. Centar kojem su lani, zbog sudske naplate potraživanja naučnih radnika, bagatelno rasprodati kombajni, traktori, sejačice i drugo i dalje nama ama baš ništa od sopstvene mehanizacije, dok zaposleni zbog neuplaćenih doprinosa već godinu i po dana nemaju ni pravo na lečenje.
U Centru, doduše, tvrde da su, uprkos svim nedaćama, uz opremu koja je od poljoprivrednika angažovana po ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji, hibridima zasejali blizu 1.000 hektara, te da bi tokom predstojeće jeseni trebalo da počnu sa prodajom sopstvenih semenskih sorti strnih žita, po kojima je ta kragujevačka ustanova poznata. Centar za strna žita u Kragujevcu, koji je osnovan davne 1898, najstarija je agrarna naučnoistraživačka ustanova na Balkanu, a njeni stručnjaci su u minulih 118 godina patentirali više desetina novih sorti žitarica.

Poslovno-finansijska agonija Centra, najvećim delom uzrokovana totalnom nebrigom države prema ustanovama tog tipa, počela je pre desetak godina. Zaposleni u Centru godinama unazad su, štrajkovima i protestima, od kojih je najpoznatiji onaj iz oktobra 2009, kad su javno spalili doktorske i ostale diplome, pokušavali da nadležnima i javnosti ukažu na sve nezavidniju situaciju u toj ustanovi.

Država je 2013. sa Centrom potpisala sporazum o finansiranju održivog poslovanja i razvoja te ustanove, od koga je, međutim, jednostrano i bez ikakvog obrazloženja odustala početkom prošle godine. U proleće je vlasništvo nad Centrom, po svemu sudeći, po principu „Brigo moja…“, prepustila gradskoj upravi koja je, opet, ne baš željeni „poklon“ prihvatila zbog onih 50-ak hektara zemljišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari