Metalska industrija Srbije je u velikoj krizi i da bi opstala potrebna joj je podrška države, a prvenstveno joj treba obezbediti posao na domaćem tržištu, ocena je javnog slušanja diskusije o stanju u metalskoj industriji održanom u Odboru za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku u Skupštini Srbije.


– Pre 10 godina u metalskoj industriji bilo je 400.000 zaposlenih, a sada ih je četiri puta manje, oko 111.000. Da bi se pomoglo metalskoj industriji potrebno je formiranje razvojne banke i kreditiranje likvidnosti i proizvodnje u metalskom sektoru – istakao je potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović. Prema njegovim rečima, glavni problem u toj grani je što preduzeća posluju sa gubicima, a istovremeno im država duguje oko 110 milijardi dinara. Kada bi taj dug bio izmiren, proizvođači bi obezbedili sredstva za poslovanje.

– Svi poslovi u Srbiji moraju biti dodeljeni preduzećima u metalskoj

industriji Srbije. Ukoliko to bude učinjeno, proizvodnja će odmah skočiti za 20 odsto. Potrebno je zabraniti da sva javna i komunalna preduzeća i lokalne samouprave koriste proizvode stranih firmi iz metalske industrije. Takođe, potrebno je obezbediti i jeftina sredstva za obrtni kapital, sredstva za zapošljavanje i nastaviti restrukturiranje preduzeća – rekao je Zoran Vujović, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije.

Dragan Ž. Milovanović, potpredsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata je naglasio da jedan od prioriteta treba da bude rešavanje pitanja Železare Smederevo koja se posle odlaska Ju es stila nalazi u teškoj situaciji i izrazio je nadu da će tenderski proces sa potencijalnim ruskim partnerom biti uspešno okončan do kraja godine. On se založio da država subvencijama pomaže rad Železare Smederevo, uz tvrdnju da je toga bilo u prošlosti da bi ta fabrika radila i sada. Kao pozitivan primer kako državne subvencije mogu da unaprede razvoj metalske industrije Milovanović je naveo Kinu.

Dragan Matić, predsednik Industrijskog sindikata Srbije se zapitao da li vlada uopšte ima plan za razvoj industrije i da je hitno potrebno preduzeti mere kako bi se zaustavio proces stagnacija. On je predložio da vlada postavlja direktore u preduzećima u restrukturiranju jer su u ovom trenutku veliki problem određeni direktori koji dugo vremena vode ta preduzeća veoma neuspešno.

Primamljive državne jasle

– Srbiji je potreban proces reindustrijalizacije, a prvi korak u tome je da država preuzme metalska preduzeća i da krene u njihovo restrukturiranje. Metalski sektor je doživeo veliki pad prvenstveno zahvaljujući neadekvatnom privatizacionom modelu. Država je grešila i u tome što nije pomagala domaću privredu a stranim poslodavcima je davala subvencije za otvaranje radnih mesta na kojima zaposleni imaju mizerna primanja – istakao je Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“. On je istakao da treba zaustaviti privatizaciju javnih preduzeća, odnosno da država u svojim rukama treba da zadrži energetiku, telekomunikacije i ostatak javnog sektora koji nije prodat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari