Zaplena više od 1.000 tona duvana firme Kopeks u skladištu fabrike „Duvan“ iz Ljubovije mimo zakona i, kako se pokazalo, bez ikakvog osnova, otvorila je niz pitanja vezanih za postupanje države prema firmama iz duvanske industrije. Naime, posle godinu dana blokade, sud je pre nekoliko dana konačno „oslobodio“ Kopeksov duvan, ali je čitav slučaj na videlo izbacio i druge sumnjive poteze državnih organa prema ovom, ali i prema drugim nezavisnim preduzećima iz ove branše. Tako je nadležni organ, Uprava za duvan, prošle godine sa liste obrađivača duvana izbacila dve firme – Kopeks i Tabeks, ali je ostavila treću, firmu Alajans van (Alliance One).

Sve tri firme su proizvođači i trgovci duvanom i nemaju fabričke kapacitete za obradu duvana. Umesto toga ove kompanije svoj duvan u listu šalju u fabrike duvana na uslužnu obradu i zatim ga obrađenog prodaju proizvođačima cigareta. Razlika je u tome što Kopeks i Tabeks svoj obrađeni duvan izvoze, dok ga Alijansa prodaje Filip Morisu.

Prošle godine Uprava za duvan je oduzela obrađivačke licence Kopeksu i Tabeksu, ali je Alijansa „pošteđena“ ovakvog ishoda, pa se i dalje bavi obradom duvana. Objašnjenje je da je izmenama zakona onemogućeno firmama koje nemaju svoje fabričke kapacitete za obradu da budu evidentirane kao obrađivači duvana. Ali, nijedna od tri navedene firme nema te kapacitete, a samo su dve „izbačene“. U Upravi za duvan, međutim, tvrde da krivica nije na njima, već da postupaju na osnovu sudskih odluka. Kako navode, Ministarstvo poljoprivrede je zabranilo svim trima firmama da se bave obradom duvana, posle čega je “Uprаvа zа duvаn, shоdnо оdrеdbаmа Zаkоnа о duvаnu, Tabex i Copex izbrisаlа iz Rеgistrа оbrаđivаčа duvаnа”.

“Alliance One Tobacco bi tаkоđе biо izbrisаn pоd istim uslоvimа, аli је dоstаviо rеšеnjе Uprаvnоg sudа kојim sе оdlаžе izvršеnjе rеšеnjа Мinistаrstvа pоlјоprivrеdе dо dоnоšеnjа kоnаčnе оdlukе sudа (znаči tо је privrеmеnа mеrа). Shоdnо tоmе, Uprаvа zа duvаn је zаstаlа sа pоstupkоm brisаnjа iz rеgistrа dо dоnоšеnjа kоnаčnе оdlukе Uprаvnоg sudа. Imајući u vidu dа Tabex i Copex nisu оd Uprаvnоg sudа dоbili rеšеnjа kојimа sе оdlаžе izvršеnjе rеšеnjа, Uprаvа zа duvаn niје imаlа prаvni оsnоv dа nаvеdеnе subјеktе zаdrži u Rеgistru оbrаđivаčа. Svа tri subјеktа pоkrеnulа su sudski pоstupаk prеd nаdlеžnim sudоm rаdi оstvаrеnjа svојih prаvа”, navodi se u pisanom odgovoru Ministarstva finansija. Ostaje nejasno kako je moguće da privremena mera u identičnim okolnostima bude odobrena samo u slučaju jedne firme, a u ostalima ne, i da taj način Alliance bude stavljen u povlašćen položaj u odnosu na svoje konkurente i dobije drugačiji tretman pred zakonom.

Ovaj potez suda je negativno uticao na poslovanje Kopeksa i Tabeksa, koji su izgubili mogućnost da svoj duvan šalju na uslužnu obradu u fabrike, za šta su do tada plaćali samo cenu usluge obrade. Umesto toga Kopeks i Tabeks sada moraju da idu zaobilaznim putem: da duvan u listu prodaju fabrikama i da ga zatim obrađenog otkupljuju nazad od tih istih fabrika. Problem nije samo proceduralne prirode, jer fabrike često nemaju dovoljno novca da kupe sav duvan od ove dve firme. Kako za naš list kaže direktor Kopeksa Đorđo Radojičić, on se ne protivi tome što Alijansa može da obrađuje duvan, već što Kopeks i Tabeks ne mogu.

– U zakonu čak stoji da onaj ko je do donošenja zakonskih izmena na koje se poziva Uprava za duvan, imao pravo da obrađuje duvan, to pravo zadržava, ali nama to nije omogućeno. Septembra prošle godine smo izbrisani iz liste obrađivača duvana. Na tu odluku smo se žalili i žalba nam je odbijena, pa smo podneli tužbu Upravnom sudu o kojoj se sada odlučuje. Nama je na sličan način oduzeta licenca i pre pet-šest godina, pa smo takođe morali da idemo na sud i pobedili smo. Ne znam kako je Alijansi omogućeno da nastavi da obrađuje duvan. To je bilo neko solomonsko rešenje, kojim je njima na neki način odobrena mogućnost da nastave da se bave obradom. Kako god da je urađeno, to je direktno kršenje zakona. Jer, ili svi mi možemo da se time bavimo, ili niko ne može – smatra Radojičić, dodajući sumnju da je to urađeno „po nečijem nagovoru“. U firmi Alajans van juče nisu imali komentar ovim povodom, jer je generalna direktorka Jelica Leontijević na putu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari