“Imamo Borsko jezero nad kojim Ziđin ima državinu”: Poslanica Irena Živković o problemima u Boru 1Foto: Irena Živković

“Ugovor o prodaji RTB – a jeste ključ, iznosimo podatke od 2019. godine, a sada se dešavaju finese. Ovo je izvod iz Katastra nepokretnosti i govori o prenameni zemljišta na parceli u selu Oštrelj. Prema važećem prostornom planu ovo je poljoprivredno zemljište. Na osnovu kojih planskih dokumenata i iz kojih razloga se radi prenamena? To je pitanje i za gradsku i za republičku vlast i ne samo pitanje već zahtev da se obrate građanima koji ne znaju čija je zemlja na kojoj im rastu deca”, istakla je danas, Narodna poslanica SSP-a iz Bora, Irena Živković.

Kako ona tvrdi, u ugovoru o strateškom partnerstvu nije kvalitetno definisana poslovna i (ne)poslovna imovina, pa tako imamo stanove u otkupu radnika bivšeg RTB- a koji sada taj otkup plaćaju Ziđinu.

“Nije bilo potrebe da do toga dođe. Takođe imamo Borsko jezero nad kojim Ziđin ima državinu, što znači da nije formalni, ali je faktički vlasnik. Odgovornost za ovo će u prvom redu snositi politički vrh vlasti na čelu sa Aleksandrom Vučićem, ali i sami potpisnici ugovora: Aleksandar Antić i Blagoje Spaskovski. A po smeni ove vlasti, svaki strani investitor odgovaraće građanima države Srbije i radiće po zakonima države Srbije. Što se tiče Bora, o njemu će odlučivati Borani”, poručila je Irena Živković.

Dejan Lazar iz Glasno za omladinu iz Bora, kaže da im već duže vreme sugrađani javljaju da je na privatnim parcelama u borskim selima pokrenut postupak za prenamenu njihovih parcela.

“Uopšte nije jasno u odnosnu na koji prostorni plan se to vrši jer Prostoni plan opštine Bor od 2015. godine ne predviđa drugu namenu tog zemljišta osim one koja je već namenjena. Treba napomenuti da je grad Bor u maju 2023. godine potpisao ugovor o izradi novog Prostornog plana grada Bora koji bi odgovarao sadašnjem stanju, za to su građani Bora izdvojili 23,5 miliona dinara,  a da taj prostorni plan nije urađen iako su svi rokovi predviđeni ugovorom probijeni”, objašnjava Dejan Lazar.

On kaže da su meštani borskih sela uplašeni da se rade neke radnje koje za cilj imaju da se smanji vrednost njihove imovine koju otkupljuje Ziđin, te oni zahtevaju od gradonačelnika da izađe i jasno kaže o čemu se radi, i da konačno stane u zaštitu interesa Borana a ne političkog Beograd.

“Vlast SNS u Boru trajaće do početka 2026. godine, do lokalnih izbora, a onda kada mi iz opozicije preuzmemo vlast, lokalna vlast staviće se u službi svakog Boranina, i svi meštani naše lokalne samouprave užavaće svaku moguću pravnu zaštitu u odnosnu na privatni kapital i multinacionalne korporacije. Borani svakako zaslužuju bolje, a pre svega zaslužuju vlast koja štiti njihove interese a ne interese oligarha iz Nemanjine 11 i Andrićevog venca”, zaključio je Lazar.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari