Većina investicionih fondova proteklu nedelju završava u minusu, ali nije zabeleženo ostenije pomeranje u kretanju investicionih jedinica. Preciznije rečeno, od ukupno 15 fondova, osam ih je zavešilo u minusu. Najviše su profitirali ulagači u fond Ilirika gold, dok su najviše izgubili ulagači u investicioni fond Rajfajzen vorld.

Kad je reč o grupi fondova rasta vrednosti imovine može se reći da je šest fondova bilo u minusu, a samo jedan u plusu. Pobednik nedelje – Ilirika gold zabeležio je rast vrednosti investicione jedinice za 0,78 odsto, dok ostali fondovi beleže gubitke manje od jedan odsto. U grupi fondova sa negativnim rezultatima našli su se Rajfajzen vorld (u minusu 0,70 odsto), Kombank infond (u minusu 0,54 odsto), Trijumf (u minusu 0,48 odsto), Fima proaktiv (u minus 0,18 odsto), Ilirika global (u minus 0,12 odsto) i Ilirika dinamik sa padom od 0,11 odsto.

U plusu su bili i gotovo svi fondovi očuvanja vrednosti imovine. Gubitak od 0,07 odsto zabeležio je samo Citadel novčani fond dok su se na pozitivnoj strani, sa identičnim rezultatom od 0,23 odsto u plusu, našli Erste euro keš i Rajfajzen keš. U stopu ih prate Erste keš koji je prošlonedeljno trgovanje završio u plusu od 0,21 odsto, dok je Ilirika keš zabeležio rast od 0,18 odsto. Pozitivne rezultate ostvarila si i dva balansirana fonda, dok je jedan završio u minusu. Na čelu liste našao se Trijumf balans koji beleži skok od 0,57 odsto, dok Erste euro balansid 35 ostvario rast od 0,30 odsto. Ilirika plus završava nedelju sa negativnim rezultatom od 0,67 odsto. Ukupna imovina otvorenih investicionih fondova povećana je za 0,40 odsto i 31. oktobra iznosila je 2.022.566,984,15 dinara. Najveći rast vrednosti imovine imao je fond Rajfajzen vorld, a najveći pad Ilirika plus.

Najveći rast

Ilirika gold – u plusu 0,78 odsto

Trijumf balans – u 0,57 odsto

Najveći pad

Rajfajzen vorld – u minusu 0,70 odsto

Ilirika plus – u minusu 0,67 odsto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari