I žene na severu Srbije koje su odlučile da plove u nesigurnim vodama privatnog biznisa dobile su svoje udruženje. Osnivačka konferencija, održana u Subotici, deo je projekta „Mreže udruženja poslovnih žena u Srbiji i javno zagovaranje“, čiji je nosilac beogradsko Udruženje poslovnih žena Srbije, a finansijski je podržan od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Kancelarija, slična ovoj u Subotici, prethodno je osnovana u Zaječaru, i obe su koncipirane tako da regionalno okupljaju žene koje imaju „sopstveni biznis“.

 Cilj ovih asocijacija je podsticanje i unapređenje ženskog preduzetništva poslovnih inicijativa, a time i povećanje broja zaposlenih. Od Udruženja se očekuje da poslovnim ženama pruži podršku kroz konsalting, zastupanje pred nadležnim institucijama, ali i kroz zajedničke projekte. Očekuje se i novi paket podsticajnih mera kojima će se stimulisati žensko preduzetništvo.

– Jedna od osnovnih ideja našeg udruženja jeste da žensko preduzetništvo bude vidljivije i da lokalne sredine u kojima rade žene preduzetnice, ali i Vlada Srbije, budu bolje upoznati sa stvarnim doprinosom tog preduzetništva privredi zemlje. Ohrabrujuće je da su sve članice veoma pozitivno reagovale na ideju o udruživanju, ocenjujući to kao novi impuls razvoju ženskog preduzetništva. One su iskazale i veliku dozu optimizma kad je reč o svom daljem angažmanu – kaže profesorka Ekonomskog fakulteta u Subotici Danica Drakulić, koordinatorka Udruženja.

Ona je uverena da će prezentacijom primera dobre prakse, povezivanjem sa drugim preduzetnicama, mentorskim radom, konsaltingom, predavanjima o temama koje se tiču unapređenja poslovanja, žensko preduzetništvo postati značajan faktor lokalnog ekonomskog razvoja, kao i da će to rezultirati većom brigom lokalne samouprave za razvoj ženskog preduzetništva.

Prema oceni Viktorije Nimberger, ekonomske savetnice u Ambasadi SAD, članstvo u Udruženju prilika je za žene preduzetnice da se, kroz treninge, edukuju i da unaprede svoje poslovanje. „I žene u Srbiji, poput onih u Americi, ili bilo kojoj drugoj zemlji, mogle bi da budu nosioci ekonomskog razvoja. Ali njima treba pomoći da realizuju svoje ideje, i ovo udruženje će imati takvu ulogu“, kaže Viktorije Nimberger.

Osnivačkoj konferenciji prisustvovalo je 45 preduzetnica, ali sve ukazuje na to da će se u narednom periodu broj članica Udruženja povećavati. Reč je uglavnom o vlasnicama ili suvlasnicama malih i srednjih preduzeća iz oblasti proizvodnje, poljoprivrede, trgovine… Došle su iz Kanjiže, Sente, Ade, Palića i drugih okolnih mesta, tako da će subotička kancelarija praktično pokrivati čitav ovaj region…

Udruženje poslovnih žena Subotica je lokalna ispostava Udruženja poslovnih žena Srbije, koje postoji već 15 godina u Beogradu, broji oko 250 članica i predstavlja najveće udruženje preduzetnica u zemlji. Udruženje je organizacija za preduzetnice, vlasnice i suvlasnice malih i srednjih preduzeća, kao i individualne preduzetnice, žene koje su na menadžerskim pozicijama u kompanijama, žene koje žele da postanu preduzetnice ili su kroz svoj profesionalni rad vezane za lokalni ekonomski razvoj, kao i studentkinje preduzetništva i menadžmenta.

Preduzetnički entuzijazam

– Žensko preduzetništvo u Subotici, pa i u regionu, solidno se razvija i uprkos promenljivim, i uglavnom restriktivnim, uslovima poslovanja, kao i krizi koja dugo traje, veliki je broj uspešnih firmi. Osim toga, naše nove članice pokazuju veliki entuzijazam i posvećenost poslu. Moglo bi se reći da je u ovom delu Srbije žensko preduzetništvo uspešno između ostalog i zbog određenog kulturnog obrasca, karakterističnog za ovo područje, koji podrazumeva dobre radne navike i organizovanost, kao i potrebne veštine i znanja – komentariše za Danas Danica Drakulić, profesorka Ekonomskog fakulteta u Subotici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari