Indeks Beleks15 protekle nedelje oslabio 0,9 odsto 1Foto: shutterstock/Phongphan

Indeks najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi, Belex15 oslabio je protekle nedelje 0,9 odsto, na 996,2 poena, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

Posle praznične kratke sedmice, protekla nedelja je donela izuzetno slab promet, svega 131,5 miliona dinara ili 1,1 milion evra.

Cena akcija Messer Tehnogasa nastavila je da pada, prošle sedmice 3,6 odsto, na 24.102 dinara, uz skroman promet od 3,6 miliona dinara.

Kompanija je objavila konsolidovane finansijske izveštaje za prošlu godinu koji su pokazali rekordne rezultate poslovanja, neto profit je uvećan 55,3 odsto na 3,6 milijardi dinara, uprkos velikom rastu troškova električne energije.

Cena akcije Naftne industrije Srbije (NIS) ojačala je u sedmici 1,3 odsto, na 873 dinara uz neveliki promet od 2,7 miliona dinara. „Investitori očito nisu previše razočarani skromnim profitom kompanije u prvom tromesečju s obzirom da je izostala veća prodaja“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je cena akcije Dunav osiguranja nastavila da pada, protekle nedelje dodatnih 1,7 odsto, na 963 dinara uz slabo trgovanje vredno 0,8 miliona dinara. Cena te hartije od vrednosti je pred dan dividende stizala nadomak nivoa od 1.100 dinara, da bi nakon toga cena počela da pada.

Osim Tehnogasa i Dunava, listi gubitnika prošle sedmice pridružio se Metalac čija je cena oslabila 1,7 odsto, na 1.750 dinara uz veoma skromno trgovanje. Uprava kompanije je zakazala Skupštinu akcionara, a ponovo je predložena dividenda od 90 dinara po akciji što na poslednjoj ceni daje dividendni prinos od 5,1 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari