Sva tri indeksna pokazatelja Beogradske berze uspevaju treći dan zaredom da zadrže blagi rast svojih vrednosti. Tako je opšti indeks BELEXLINE završio u plusu od 0,7 odsto, dok su pokazatelji likvidnijih srpskih hartija, BELEX15 i SRX bili uspešniji, te njihov rast iznosi 1,4, odnosno 1,2 odsto.

Sva tri indeksna pokazatelja Beogradske berze uspevaju treći dan zaredom da zadrže blagi rast svojih vrednosti. Tako je opšti indeks BELEXLINE završio u plusu od 0,7 odsto, dok su pokazatelji likvidnijih srpskih hartija, BELEX15 i SRX bili uspešniji, te njihov rast iznosi 1,4, odnosno 1,2 odsto. Ukupan promet zaustavio se na sumi od 232,6 miliona dinara, u kojem su strani investitori učestvovali sa 59,7 odsto, zahvaljujući većoj prodaji, u odnosu na kupovinu akcija.
Na čelu kolone najtraženijih hartija od vrednosti našle su se akcije niške AIK banke, za koje su investitori u utorak izdvojili čak 96,2 miliona dinara. Uprkos tome njihova cena nije skočila pa su trgovački dan završile u minusu od 0,2 odsto. Za zemunski Planum izdvojeno je 37,2 miliona dinara, dok trgovanje akcijama Energoprojekta i Veterinarskog zavoda iz Subotice donosi promet od 9,6, odnosno devet miliona dinara. U grupi traženijih hartija od vrednosti, juče su bile i akcije beogradskog Vetfarma, sa otrgovanim iznosom od 8,3 miliona dinara. Pored vlasničkih trgovalo se i dužničkim papirima, tj. obveznicama Republike Srbije. Njihov promet povećan je na 318.639 evra, a kao najtrgovanije figuriraju serije sa rokom dospeća u 2013. (107.713 evra) i 2015. godini (99.468 evra). Održano je i jedno blok trgovanje, u kojem su vlasnike promenilo 5.543 akcije preduzeća Polet iz Novog Pazara, kao i jedno trgovanje metodom minimalne cene, u kome su po ceni od 366 dinara prodavane akcije Projektbiroa iz Sombora.
Beogradska berza je nastavila da ažurira izveštaje o poslovanju kompanija u 2007. godini, a sa novim rezultatima predstavljeni su subotička Fidelinka i Agrobačka iz Bačke Topole. Fidelinka je zabeležila smanjenje ukupnih prihoda za čak 69 odsto (1,9 milijardi dinara) ali je uspela da zadrži neto dobitak na istom nivou kao i 2006. godine (22,4 miliona dinara), što znači da je kompanija povećala profitabilnost. Smanjenje prihoda (na 366,7 miliona dinara) i neto dobitka obeležilo je i poslovanje Agrobačke gotovo za šest puta, odnosno na 2,4 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari