Indijci kući idu samo sa jednom zaostalom platom 1

Radnici iz Indije, koji su u sredu i četvrtak štrajkovali glađu ispred zgrade Skupštine grada Kraljeva tražeći da im građevinsko preduzeće „Nikolić d.o.o.“ isplati zaostale zarade, juče nisu protestovali jer su postigli dogovor sa poslodavcem, saznaje Danas.

– Indijski radnici su se dogovorili sa poslodavcem da im isplati jednu zaostalu platu kao i da im kupi avionske karte za povratak u njihovu zemlju. Finansiraće i za tu svrhu obavezne testove na korona virus. Radnici će se u Indiju vraćati u grupama po njih 10. Prva grupa će poleteti ka domovini 25.  avgusta. Na žalost poslodavac im neće isplatiti sve zaostale plate, koje im duguje od marta, ali će oni ipak proći bolje nego radnici iz Indije kojima je u januaru građevinsko preduzeće „Nikolić d.o.o.“ zakinulo više plata bez kojih su bili prinuđeni da se vrate svojim kućama – kažu za Danas u organizaciji Astra koja se bori protiv radne eksploatacije i radnicima iz Indije pomaže u konkretnom slučaju.

Podsećanja radi, pedesetak građevinskih radnika iz Indije svoj protest u Kraljevu započelo je u sredu. Dok indijski radnici kao razlog svog protesta navode to da im nisu isplaćene četiri plate, vlasnica kraljevačkog preduzeća Nina Nikolić tvrdi da to nije tačno jer su svi oni dali otkaz još u martu.

Indijci pak tvrde da je poslednja zarada koja im je isplaćena ona za februar.

Nakon toga isplata ličnih dohodaka više nije bilo zbog čega su na leto radnici iz Indije prestali sa radom i zatražili od vlasnice preduzeća Nine Nikolić da im isplati sve zaostale zarade. Oni dolaze iz siromašnih porodica kojima je njihov rad u inostranstvu faktički jedini vid održavanja egzistencije.

Zbog toga novac koji zarade šalju svojim familijama u Indiju. Ako ne dobiju platu, u velikom su problemu kako da prehrane ukućane. Zbog toga su, tvrde, bili prinuđeni da započnu štrajk.

Indijske radnike firma „Nikolić d.o.o.“ je angažovala preko američke kompanije „Idea kapital“. Nina Nikolić je istovremeno i direktorka ogranka te kompanije u Srbiji.

Podsećanja radi, Danas je pisao u januaru da su se indijski radnici, koje je angažovala firma „Nikolić d.o.o.“, zaposleni na izgradnji brze pruge između Beograda i Budimpešte i Koridora 11 žalili da poslodavac kasni sa isplaćivanjem zarada, novčano ih kažnjava zbog navodnih prekršaja iako za to nema zakonski osnov i na loše uslove rada. Zbog toga su stupili u štrajk sa zahtevom da im zaostale zarade budu isplaćene.

Inače, kako je saopšteno u četvrtak građevinsko preduzeće „Nikolić d.o.o.“ iz Kraljeva, „osnovano kao porodično preduzeće, sa preko 250 realizovanih projekata u oblasti strukturnog inženjeringa i više od 100 zaposlenih“ počinje, posle izvršene akvizicije (spajanja), da posluje u okviru kompanije Marera Property Management iz Beograda.

Kompanija Marera Property Managment „zadužena je za razvoj, upravljanje i održavanje više od 400.000 kvadratnih metara prostora komercijalne i javne namene u najrazvijenijim urbanim celinama u Srbiji“. A prema podacima iz registra Agencije za privredne registre to preduzeće su, u Srbiji, osnovale 19. oktobra 2018, dve kompanije sa Kipra, Marera Holdings limited koja ima 40 odsto vlasničkog udela i RWM Holdings limited koja ima 60 odsto vlasničkog udela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari